Slovenija
23 ogledov

Študenti gredo še nad FDV

Zaseda Filozofske fakultete Anže Petkovšek
Zasedba FF. Za zdaj blokiran pouk v pritličju, študenti so tam preživeli tudi noč.

Upor. Štiri desetletja po zadnji zasedbi filozofske fakultete (FF) je ta znova v upravljanju študentov. Včeraj so ti skupaj s profesorji zasedli pritličje, a ne izključujejo širitve zasedbe na druge prostore. Vodstvo je obljubilo, da bo spoštovalo vse odločitve, ki jih sprejmejo.

Hočejo štipendije za vse

Kakovostno visoko šolstvo z manj študijskimi obremenitvami in več poglobljenega učenja, ureditev socialnega položaja delavcev in študentov, brezplačno visoko šolstvo, štipendije za vse ter ukinitev bolonjske reforme so ključne zahteve študentov in univerzitetnih delavcev, ki so združeni v gibanje Mi smo univerza. Menijo, da zasedba ni skrajno dejanje, temveč edini korak, ki jim je preostal po večletnih pogajanjih in dialogu, v katerem jih, kot pravijo študenti, "ni nihče poslušal".

Vodstvo jih podpira

Rektor ljubljanske univerze Stanislav Pejovnik je dejal, da se z večino študentskih zahtev strinja. Dekan FF Andrej Černe je s tem, ko je privolil v spoštovanje sklepov skupščine, obljubil, da študenti in profesorji za svojo udeležbo na zasedbi ne bodo kaznovani, da jim ne bodo onemogočali spanja na fakulteti ter da ne bodo nasprotovali zasedbi predavalnic in prekinitvi 
pouka.

Alternativen učni proces

Program. Z zasedbo so študenti ustanovili plenum oziroma skupščino, ki od zdaj odloča o vseh zadevah, ki se dogajajo na fakulteti. Čez dan se razdelijo na manjše delavnice oziroma delovne skupine, ki pripravijo vsebinske predloge in jih nato predstavijo na večerni skupščini.

Od umetnosti do pouka

Že prvi dan so ustanovili delovno skupino za informiranje, ki je v avli med drugim postavila informacijsko točko. Druge skupine se ukvarjajo s problematiko bolonjske reforme, organizacijo samoupravnega študijskega procesa, umetniško produkcijo in varnostjo ter tehnično organizacijo zasedbe. Na fakulteti sicer potekajo tudi alternativna predavanja, ki jih oblikujejo študenti, profesorji in zunanji podporniki. Svojo izkušnjo organiziranja in stavke so jim predstavili pristaniški delavci iz Luke Koper, v naslednjih dneh pa bodo tudi predavanja, delavnice, filmske projekcije, razprave in okrogle mize.

Kako bo organizirano spanje?

Po predavalnicah. Nekaj deset študentov bo zasedene predavalnice branilo tudi ponoči. Že prvi dan so v spalnih vrečah prespali v učilnicah, na hodnikih in v avli. Za varnost so organizirali posebno ekipo, sprejeli pa so tudi sklep, da bodo kadili le pred poslopjem fakultete.

Komentarjev 1
  • drinkr 12:24 24.november 2011.

    To kar se dogaja s tem političnim protestom je vse skupaj ena farsa s katero verjetno stranka mladih namerava priti v parlament potem pa bo vse skupaj pozabljeno. se skupaj je eno prazno govorenje mediji pa vse skupaj napihujete.Čas ...prikaži več je da res nekdo udari po mizi vendar siromak itak nima več kaj izgubiti in dokler se ljudstvo masovno ne bo uprlo tako dolgo bodo lahko tej državi delali kar bodo hoteli saj jim to volilici omomogočamo ko so pa izvoljeni smo pa volici odpadne smeti .Ta velik kos pogače bogatim ta male drobtince pa ljudem. Priporočam tem aktivistom da nehajo ljudi flancat s svojimi protesti stranka mladih pa naj začne razmišljati z zdravo kmečko pametjo kako rešit problem pri študentih in kar izpogajajo naj dajo med študente ne pa sami v žepe in za bmw ali pa še kakšen boljši avto oziroma luksus nam volilcem pa naj dajo mir da živimo v svoji izubljeni dražavi s prAZNIMI OBLJUBAMI.