Slovenija
27 ogledov

Študenti so izbrali ulico

slovenija 29.01.14, Jernej Pikalo, nadaljevanje redne seje DZ, na kateri so razp Anže Petkovšek
Visoko šolstvo. Pritisk na ministra Pikala se stopnjuje. Po interpelaciji še protesti.

Danes se bo v državnem zboru predvidoma začela več kot devet ur dolga razprava o interpelaciji zoper ministra za izobraževanje Jerneja Pikala. Interpelacijo so sprožili v SDS, Pikalu pa očitajo nepravilnosti in korupcijo pri projektu državljanske vzgoje, ko je bil še profesor na fakulteti za družbene vede. Vzporedno pa se stopnjuje nezadovoljstvo visokošolskih sindikatov in dela študentov, ki za 16. april napovedujejo množične študentske proteste zaradi novega zakona o visokem šolstvu.

Kroži strah pred šolninami

Novi zakon ukinja sedanjo delitev na redni in izredni študij ter uvaja redni in delni študij. Zadnji bo čas študija precej podaljšal, obe obliki pa bosta lahko tudi plačljivi, zato so predstavniki Študentskega društva Iskra prepričani, da se definicija izobraževanja spreminja "iz splošnega dobrega za množice v dejavnost na prostem trgu ter s tem podvrženosti nenehnemu lovu za profiti".

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) odgovarjajo, da se kritiki sklicujejo na star predlog zakona, ki ga dopolnjujejo z dodatnimi varovalkami. "Minister je javno že večkrat izpostavil, da je zadnji, ki bi se zavzemal za šolnine. Visoko šolstvo mora ostati brezplačno," zatrjujejo na MIZŠ.

Sindikati bi imeli dialog

Na MIZŠ dodajajo, da šolnine na izrednem študiju obstajajo že zdaj, z novim zakonom pa bo število plačljivih mest "prvič v zgodovini omejeno, skupno število študentov, ki plačujejo študij, bo manjše". A visokošolski sindikati in študenti opozarjajo, da zakon predvideva tudi dodatno plačilo za profesorje, ki bodo imeli študente, ki plačujejo šolnine, kar naj bi pomenilo, da se bodo grebli za slabše študente.

Medtem ko sindikati in del študentov Pikala pozivajo, naj se začne z njimi pogajati o predlogu zakona, na MIZŠ odgovarjajo, da zakon še ni v nobenem formalnem postopku in da ga vsak dan dodelujejo z različnimi deležniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.