Slovenija
251 ogledov

Študentsko delo se je prepolovilo

Delo zaposlitev natakar natakarica služba Žurnal24 main
Študentov, ki delajo preko študentskega servisa, je v primerjavi z letom 2008 za polovico manj. Delajo v povprečju za pet do šest evrov bruto na uro, bolj strokovna dela, kot so poučevanje in inštrukcije, pa so plačana tudi od devet evrov naprej.

"Število dijakov in študentov, ki delajo v enem letu je od začetka recesije in spremembe zakonodaje upadlo za eno tretjino," pojasnjuje Veronika Gerbic z e-Študentskega servisa. "Če upoštevamo še na primer rast plač ali inflacijo v tem obdobju pa je študentsko delo upadlo na polovično vrednost iz leta 2008."

PREBERITE TUDI: 

Študentsko delo od leta 2008 upada, ker je dijakov in študentov manj kot pred leti, saj se generacije zmanjšujejo. "Študentsko delo se je bistveno podražilo, plačujejo se socialni prispevki in zavarovanja," poudarja Gerbičeva in dodaja, da je poleg tega bolonjski študij zahtevnejši, zato si mladi ne morejo več vzeti toliko časa za delo. 

Zahteve delodajalcev so višje

Imajo pa primerjavi z leti prej delodajalci danes večje zahteve glede dela in iskanih profilov. 
"Zahtevajo in pričakujejo več kot so včasih," pravijo pri Študentskem servisu Maribor. "Pričakujejo računalniško pismenost, aktivno znanje tujih jezikov, samoiniciativnost in timsko delo."

Večina študentskega dela je skoncentrirana na obdobje poletnih počitnic in dopustov. "Poleti se delo mladih poveča za okoli 30 odstotkov, saj delajo tudi dijaki," razlagajo pri e-Študentskemu servisu. "Povprečni letni zaslužek znaša 1690 evrov bruto, kar pomeni, da mladi v povprečju zaslužijo 170 evrov, dijaki manj, študenti več. 51 odstotkov dijakov in študentov dela manj kot 20 ur mesečno."

Dekleta v administracijo, fantje v fizično delo

Dijaki iščejo predvsem enostavna dela, kot so pakiranje ali deklariranje. "Dekleta zanimajo dela administraciji ali delo hostes, fantje pa povprašuejejo tudi po težjih fizičnih delih, saj v kratkem času lahko zaslužijo več," pojasnjujejo pri e-Študentskem servisu. "Na voljo pa so tudi zahtevnejša, strokovna dela, kjer prevladuje delo za računalnikom."

Pri ŠS Maribor pojasnjujejo, da študenti najpogosteje delajo v trgovinah, v strežbi, promocije, v 
proizvodnji, animacije, pomoč pri gradbenih in vzdrževalnih delih. "Po tem delodajalci tudi največ 
sprašujejo oziroma ponujajo delovna mesta," pravijo pri ŠS Maribor.

Poleg dela na področju prodaje in dela s strankami, je zanimanje pri delodajalcih tudi na nekaterih drugih področjih. "Drugi segment je ponudba prostih del, kjer se tudi na trgu rednih zaposlitev kaže deficit," razlaga Gerbiceva iz e-Študentskega servisa. "To so programiranje, oblikovanje, tehnični poklici in dela, kjer se zahtevajo posebna in redka znanja."

Poleti več ponudbe ob morju

Dodaja, da je v času počitnic predvsem v turističnih središčih več povpraševanja po specifičnih 
profilih, kot so učitelji plavanja, animatorji ali reševalci iz vode, več pa je tudi strežbe. "Glede 
na to, da imamo poslovalnici tudi na obali, kjer je v času poletnih počitnic sezonsko delo še toliko bolj izrazito, je na tem območju poleti veliko večja ponudba kot v preostalih delih leta," pojasnjuje Gerbiceva. 

Podjetja prek študentskega dela kadrujejo mlade kadre, saj je to najlažji in najboljši način kako 
preizkusiti kandidata še preden se ga zaposli. To potrjuje tudi podatek, da se kar 60 odstotkov 
študentov zaposli v podjetjih, kjer so opravljali študentsko delo.Veronika Gerbic, e-Študentski servis.

irma.hus@zurnal24si

Komentarjev 4
  • mph 09:27 09.julij 2016.

    Študentsko delo za res priložnostno pomoč je obstajalo od zmeraj, vsaj 40+ let nazaj lahko rečem iz prve roke. Problem pa je nastal v zadnjih 10+ letih, ko so moderni fevdalci začeli to zlorabljat za redno delo z bistveno manj ...prikaži več stroški. Problem ni študentsko delo, problem je kapitalizem, ki ga imamo (in to tisti, iz povojev ameriškega kapitalizma).

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 23:49 08.julij 2016.

    Plače na nivoju centralne Afrike.

  • sprehajalec 22:52 08.julij 2016.

    Ne mi, točno se ve za imena. Morda tudi ti. Jaz nikakor ne. Sem vedno delal, pa plačeval davke, p plačan sem bil po učinku. Vedno so gledali pod prste, če se pokrivam. Treba je v Sloveniji ločiti ...prikaži več kolektivno odgovornost od individualne.