Slovenija
1806 ogledov

Sum spolne zlorabe avtista v zavodu Dolfke Boštjančič

Nasilje Simbolična fotografija.
Čeprav policija suma zlorabe avtista ni ovrgla, mladoletnika v zavodu še vedno skupaj.

Na policiji so potrdili, da so prejeli prijavo domnevne zlorabe, ki naj bi se zgodila v socialnovarstvenem zavodu Dolfke Boštjančič Draga, kjer skrbijo tudi za mladostnike in  z zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem razvoju.

Starši izvedeli tri tedne po dogodku

Kot je včeraj poročala Pop TV, naj bi eden od varovancev v kopalnici drugega prisilil v oralno zadovoljevanje. Domnevno zlorabljeni mladoletnik naj bi imel težjo motno v osebnostnem razvoju in diagnozo avtizem, domnevni storilec pa naj bi imel blažjo obliko motnje v duševnem razvoju.

Starši naj bi za incident zvedeli šele tri tedne po dogodku od enega od varuhov, čeprav so bili že pred tem na govorilnih urah, kjer jim niti psihologinja niti učiteljica niti vodja doma niso povedali ničesar. Informacije smo skušali preveriti pri direktorici Valeriji Bužan, vendar zadeve ni želela komentirati in nas je napotila na policijo. 

Kljub sumu spolne zlorabe, še vedno za isto mizo in v isti kopalnici

Čeprav policija suma spolne zlorabe še ni ovrgla, naj noben od mladoletnikov ne bi bil premeščen. Po poročanju Pop TV sta fanta še vedno v isti skupini v dnevnem prostoru, uporabljata isto kopalnico in skupno mizo. V drugo enoto naj bi premestili samo varuha, ki je starše obvestil o dogodku. Zavod drugih staršev o dogodku ni obvestil. 

Inšpekcija: Ukrepa naj policija

Socialna inšpekcija je v Centru Dolfke Boštjančič uvedla nadzor s katerim bo preverila, ali je bila spoštovana vsa zakonodaja.
Do domnevnega spolnega nasilja nad avtistom je prišlo v drugi polovici februarja, vendar na inšpektoratu še ne morejo napovedati, kdaj bo postopek zaključen, predviodevajo pa, da v naslednjih tednih. Presojo glede tega, ali bi bilo potrebno enega od varovancev v času, ko se preiskuje sum zlorabe, premestiti, prepuščajo strokovnemu osebju v zavodu in policiji.

  

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 08:24 23.marec 2019.

    Starši otroka morajo prevzeti zadevo v svoje roke saj država je mačeha poštenih Slovencem.

  • Tatjana Ha 19:02 22.marec 2019.

    (V drugo enoto naj bi premestili samo varuha, ki je starše obvestil o dogodku) To se pravi , da vsi podpirajo nagnusno sprevržena dejanja nad nemočnimi. vse bi bilo treba odpustiti, ker verjetno ni prvi primer zato so bili vsi ...prikaži veči tiho in kaznovali varuha, ki si je upal to povedati.

  • moder 16:49 22.marec 2019.

    Država in njene institucije delajo za nas državljane... Servis pa to...