Slovenija
133 ogledov

Svet UKCLJ ne bo odločal o odgovornosti vodstva za stanje na otroški karidologiji

V UKC Ljubljana so se za omejitev obiskov odločili zaradi omilitve neprimerne te Žurnal24 main
Svet UKC Ljubljana sporočil, da niso pravi naslov, da bi odločali o strokovnih vprašanjih.

Predsednik sveta UKC Ljubljana Tomaž Glažar je dejal, da je strokovni svet UKC podprl strokovno direktorico Marijo Pfeifer, škode kliničnemu centru zaradi izjav vodstva v javnosti pa niso mogli dokazati, zato ne morejo odločati o razrešitvi.

klinični UKCLJ Zdravje Strokovni svet podprl direktorico

"Ves čas je svet zavoda pri obravnavi tematike srečeval z vprašanjem stroke. Glede na nedvoumno mnenje strokovnega sveta lahko ugotavljamo, da se program otroške kardiologije strokovno odvija prav," je po današnji seji sveta dejal Glažar.

Tako člani sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana o odgovornosti vodstva za program otroške kardiologije "ne bomo glasovali, ker na osnovi strokovnega sveta ni potrebe", je dodal Glažar. Po njegovih besedah niso pravi naslov, da bi odločali o strokovnih vprašanjih.

otroci, srčna kirurgija, operacija, srce Slovenija Pri vsaj štirih malih bolnikih bi lahko preprečili smrt

Komuniciranje večkrat neustrezno

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer je sicer na eni od preteklih novinarskih konferenc dejala, da so od januarja odkrili 22 primerov napačnih diagnoz pri enem zdravniku na pediatrični kliniki.

Na vprašanje, ali je s takšnimi izjavami v javnosti škodila ugledu UKC, pa je Glažar dejal, da se strinjajo s strokovnim svetom, da komuniciranje v tej zgodbi večkrat ni bilo ustrezno, kritike pa da so letele predvsem na Pfeiferjevo. A kot pravi Glažar, vsak dela napake in napake so pogosto tudi osnova za izboljšanje v prihodnje.

UKC Ljubljana Staršev niso poslušali Slovenija Na ljubljanski srčni kirurgiji bi se spet lahko končalo tragično

Ker pa škode, ki naj bi nastala UKC s takšnimi izjavami v javnosti, niso mogli dokazati, pa "nismo imeli trdne podlage za ukrepe v smeri razrešitve," je dejal. Dejal je, da je tudi sam bil zaskrbljen ob takšnih informacijah, kot so prišle v javnost iz UKC, a "po oceni strokovnega sveta ni šlo za nenavadne dogodke".

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je zaradi dogajanja na otroški kardiologiji pozvala vodstvo UKC k odstopu, a se vodstvo za to ni odločilo. Glažar je dejal, da so Kopača in Pfeiferjevo tudi na seji sveta pred meseci vprašali, ali bosta odstopila, a so dobili nikalni odgovor.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice