Slovenija
88 ogledov

Švicarjem odklenkalo

kredit grafika Žurnala24
Krediti v frankih. Večina bank jih sploh ne ponuja več, preostale ga strankam odsvetujejo.

Bralec je pred petimi leti vzel 80 tisoč švicarskih frankov nepremičninskega posojila z ročnostjo deset let. Vsak mesec plačuje obrok v višini 737 frankov, banka mu s transakcijskega računa vsak mesec odšteje evrsko protivrednost po trenutnem tečaju.

Zaradi apreciacije švicarskega franka se je anuiteta v petih letih zvišala za več kot 22 odstotkov, s 499 na 611 evrov. Bralca zanima, kaj mu svetujejo bankirji.

Možnosti je več

V banki Sparkasse komitentom, ki imajo kredit vezan na švicarske franke, ponujajo dve rešitvi, s katerima se lahko izognejo negativnim vplivom, ki jih imata valutno razmerje in špekulacija glede gibanja tečaja franka: najamejo lahko nov kredit v evrih z desetletno fiksno obrestno mero v višini 3,95 odstotka ali pa zamenjajo valuto posojila iz švicarskih frankov v evre s pribitkom, ki ga imajo na obstoječem kreditu.

V Reiffeisen banki zamenjavo posojila iz frankov v evre odsvetujejo zaradi trenutnega menjalnega tečaja, ki znaša 1,2 franka za evro in je najnižji menjalni tečaj, za katerega se je švicarska centralna banka obvezala.

Vsak primer je specifičen

Na vprašanje, ali se komitentom izplača predčasno poplačati kredit, če imajo dovolj denarja, na Hypo Alpe-Adria-Bank odgovarjajo:"Velja zlato pravilo. Če stranka razpolaga s prostim denarjem in ga ne more ali ne namerava vložiti v donosnejše posle, naj se odloči za poplačilo kredita."

"Kreditojemalec naj se predhodno pozanima, kakšen je znesek obstoječe glavnice in kakšne so možnosti predčasnega odplačila s privarčevanimi sredstvi, delnega poplačila ali najema kredita v evrih. Vsak primer je specifičen, zato ni možno govoriti o splošni rešitvi za vse kreditojemalce, ki imajo kredit v valuti švicarski frank," pa pojasnjujejo v Unicredit banki.

Večina bank posojil v frankih ne ponuja več, strankam pa svetujejo, naj se zadolžujejo v isti valuti, v kateri prejemajo osebni dohodek. "Vse drugo je špekulacija, ki je lahko zlasti pri dolgoročnih kreditih nevarna in draga avantura," opozarjajo v Sparkasse.

Komentarjev 3
  • mr_izi 13:50 11.junij 2012.

    meni ni jasno kako je to lahko? Pred 5 leti sem vzel kredo na švicarje in sem od začetka veliko več plačeval obrok. sedaj imam za petino manjši obrok kot od začetka. Sicetr pa, švicarji niso neumni da bodo pustili ...prikaži več da jim frank kar tako raste, ker itak za gospodarstvo ni dobro, ker upade izvoz in s tem gospodarska rast in še marsikaj potegne to s seboj.res pa je da ko bo € propadu(očitno je na dobri poti), pol pa res zna biti jajc, ampak samo pri pogoltnih bankah8sicer katera pa ni).LP

  • privat 09:36 29.april 2012.

    ja vzdrževanje izraela je drago ...in še dražje bo!!

  • Robert Jerala 02:14 28.april 2012.

    Jaz sem ga vzel 120.000€, dolžan pa 150.000€... ;-((