Slovenija
23 ogledov

Svoboda tiska pri nas čedalje manjša

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Slovenija je v tem letu na lestvici svobode tiska padla in zdaj zaseda 46. mesto. Še leta 2002 smo bili na 14. mestu. "Za nazadovanje vidim odgovorno aktualno vlado," pravi Igor Kršinar.

Organizacija Novinarji brez meja je objavila lestvico držav, kjer so novinarji pod najhujšimi pritiski. Sodeč po seznamu, ki ga je povzela STA, se najslabše godi denimo novinarjem v Siriji, Jemnu, Sudanu, Iranu in na Kitajskem. Na prvih mestih lestvice svobode tiska so Finska, Islandija, Nizozemska, Norveška, Švedska in Švica.

ZNP med drugim opozarja, da je za stanje na področju svobode tiska pri nas krivo pomanjkanje politične pluralnosti medijev. "Desnica nima nobenega osrednjega medija, ki bi ji bil naklonjen. V tujini je več primerov s konzervativnimi mediji. Ne bom ocenjeval, ali bi moral biti ali ne, dejstvo pa je, da se odsotnost pozna," pravi Igor Kršinar.

Iz leta v leto smo nižje
Slovenija je znova padla in zdaj zaseda 46. mesto (lani je bila 38., predlani 30.). Tudi letos organizacija opozarja na razmere v EU: 13 članic je med najbolje uvrščenimi 20 državami, nekatere pa so zelo nizko. Tako je Italija na 49. mestu, Romunija na 52., Grčija in Bolgarija pa na 70. Slovenija je tik za Francijo in Ciprom oziroma pred BiH.

Še leta 2002 smo bili 14. "Ocena, da je Slovenija tako nazadovala zaradi Janševe tožbe zoper finskega novinarja, se mi zdi nerealna. V Sloveniji je več politikov, ki tožijo novinarje in so tudi bolj vplivni od prvaka opozicije. Med njimi je recimo župan Janković; Ultra toži celo več novinarjev. Za nazadovanje vidim odgovorno aktualno vlado. Prej je bil odgovoren premier Janez Janša, zdaj pač novi premier Borut Pahor," nam je povedal Igor Kršinar, predsednik Združenja novinarjev in publicistov (ZNP).

Golobič, bulmastifi, Ertl ...
ZNP je maja objavilo zadnje poročilo, v katerem so pisali o pritiskih na medije v času afere Ultra, aferi bulmastifi ter o tem, kako so zaradi poročanja o Ultri oziroma Gregorju Golobiču najprej ukinili Trenja na POP TV, nato pa še odstranili urednika oddaje Svet, Bojana Travna. "Traven je odkrito spregovoril, kako potekajo pritiski, in potrdil, da so pritiski potekali zaradi Ultre, bulmastifov in odlikovanja Tomaža Ertla. V primeru bulmastifov sta o pritiskih spregovorila še odgovorni urednik Dnevnika Ali Žerdin in Financ Peter Frankl. Prvi je povedal, kako je neka agencija klicala novinarko, in za to okrivil tedanjega ministra Milana Pogačnika; Frankl je govoril o tem, kako Miro Senica pritiska nanj."

Lestvica svobode tiska
Na seznam je uvrščenih 139 držav. Lestvica je sestavljena na podlagi odgovorov novinarjev, raziskovalcev in pravnih strokovnjakov o kršitvah svobode tiska.

Pogrešal obsodbo treh predsednikov
Po maju smo pisali še o napadu na novinarja Delavske enotnosti, ki je pisal o podjetju Rem, ter o grožnjah novinarju Financ Jaki Elikanu s strani Jureta Jankovića, sina ljubljanskega župana. Ob tem zadnjem dogodku je Kršinar pogrešal predvsem, "da bi vsi trije predsedniki – Borut Pahor, Pavel Gantar in Danilo Türk – to obsodili". Kot pravi, bi bila situacija verjetno popolnoma drugačna, če bi novinarju grozil denimo Janez Janša.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.