Slovenija
5784 ogledov

Taka bo nova poslovna zgradba Petrola

natečaj nova stavba Petrol
1/5
Saša Despot
V ljubljanski mestni hiši so razkrili predlagano podobo nove poslovne stavbe energetske družbe Petrol, ki bo zrasla na zemljišču ob Dunajski cesti, nasproti bežigrajskega stadiona.

Na mednarodnem izboru so kot najboljšo ocenili rešitev, ki prinaša futuristično, a funkcionalno in prilagodljivo stavbo, je zadovoljen prvi mož Petrola Tomaž Berločnik.

V mestni hiši so pripravili razstavo del, ki so prispela na mednarodni arhitekturni natečaj za novo poslovno stavbo Petrola. Razkrili so tudi prvouvrščeno rešitev, ki je delo slovenskega biroja Enota.

Berločnik je napovedal, da bo Petrol Ljubljani dal "presežek, nekaj futurističnega" in stavbo, ki se je ne bi branilo nobeno veliko svetovno mesto.

Petrol je sedanjo poslovno stavbo, ki je bila zgrajena pred 40 leti, že zdavnaj prerasel, je pojasnil prvi mož družbe. "Z novo poslovno stavbo bomo združili vse, kar potrebujemo. Želimo poslovne prostore, ki nam bodo omogočali kulturo povezovanja, s katerimi bomo privabljali najboljše kadre, želimo jim dati najboljše pogoje in inovativno ter fleksibilno okolje," je poudaril.

Pri tem se Petrolovci ne veselijo le novih pisarn, saj so ključni tudi skupni prostori. To so "prostori druženja, kjer ustvarjamo nove inovativne ideje in rešujemo nove poslovne izzive", je opisal prvi mož Petrola.

Pet domačih predlogov in štirje tuji

Na mednarodni razpis je prispelo devet idej, pet domačih in štiri tuje. Predsednik strokovne žirije Boris Podrecca je poudaril, da so bile prav vse pripravljene zelo profesionalno in so prijavitelji nanje lahko ponosni.

Zmagala je ideja biroja Enota. "Z nenavadno, edinstveno obliko stavbe in njenimi pripisanimi pomeni so avtorji ponazorili proces preobrazbe družbe Petrol iz trgovca z naftnimi gorivi v dobavitelja zelene energije in ga temu primerno označili," je v obrazložitvi natečajnega predloga zapisal ljubljanski podžupan Janez Koželj.

Stavba bo nepravilne, kristalinske oblike. Ponašala se bo z zeleno streho ter se povezovala s parkom za sabo. "Nova poslovna stavba in sedež družbe Petrol bo s svojo posebno obliko in odprto strukturo zagotovila udobno in spodbudno delovno okolje v prostorih, ki jih bo mogoče skozi čas poljubno organizirati in povezovati za različne namene, poslovne poslovne in družabne dogodke," še navaja pojasnilo.

Arhitekturni biro Enota se je v Sloveniji podpisal že pod več vidnih projektov, kot so termalni kompleks Term Olimia, velenjska mestna promenada ter centralni park v Kopru. Tokrat so celostno zasnovali pomembno območje znotraj osrednjega mestnega obroča, v skladu z mestnimi urbanističnimi načrti na eni in trajnostno usmeritvijo Petrola na drugi strani, je povedal Dean Lah iz biroja.

Stavba bo stala okrog 60 milijonov evrov

Vrednost nove poslovne stavbe sicer še ni znana, je pa bila maksimalna investicija v natečaju postavljena pri 60 milijonih evrov, je dodal Berločnik. Dokončne ocene investicije pa še ni, saj se z arhitekti o določenih modifikacijah še pogovarjajo.

natečaj nova stavba Petrol | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V Petrolu računajo, da se bodo, če bo projekt tekel brez težav, v nove prostore preselili leta 2022, kaj prej pa zelo težko. Gradnja naj bi sicer trajala okoli 18 mesecev.

V Petrolu upajo, da bo gradnjo njihove poslovne stavbe pospremila tudi prenova sosednjega Plečnikovega stadiona. S prenovljenim arhitekturnim Plečnikovim biserom in novo poslovno stavbo energetskega velikana bi nastala celovita podoba območja, ki bi predstavljala pomembna predvrata na poti v središče prestolnice, so dejali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Clartiella
    Clartiella 01:03 19.julij 2019.

    Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Bredhot.Com