Slovenija
58 ogledov

Tako bo policija po novem lahko lovila voznike

promet Saša Despot
Državni zbor je sprejel novelo zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki med drugim policiji daje možnost uporabe električnega paralizatorja in sistema za optično prepoznavo registrskih tablic.

Državni zbor je s 53 glasovi za in 21 glasovi proti sprejel novelo zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki slednji med drugim daje možnost uporabe električnega paralizatorja. Prav tako bo lahko policija po novem zbirala podatke o letalskih potnikih in uporabljala sistem za optično prepoznavo registrskih tablic.

Za novelo so poleg poslancev koalicije glasovali še poslanci NSi, proti pa poslanci SDS, ZL in poslanci poslanske skupine nepovezanih poslancev.

Novela določa tudi pogoje za policijsko uporabo brezpilotnih letal, uvaja podaljšanje prepovedi udeležbe na športnih prireditvah z enega na dve leti ter možnost prekinitve potovanja skupinam navijačev, pri katerih najdejo stvari, ki kažejo, da nameravajo kršiti javni red in mir.

Dopolnila niso dobila podpore

V SDS so v drugi obravnavi predlagali dopolnilo, s katerim bi uporabo električnih paralizatorjev omejili le na primere, ko je dovoljena uporaba strelnega orožja oziroma je ogroženo življenje policistov ali tretjih oseb. V ZL so predlagali, da člen, ki dovoljuje uporabo paralizatorja, nasploh črtajo, a so poslanci obe dopolnili zavrnili.

Novela je bila sicer ves čas sprejemanja deležna kritik informacijske pooblaščenke ter nekaterih opozoril varuha človekovih pravic. Informacijska pooblaščenka je na primer opozorila, da ni potrebe, da policija zbira podatke o letalskih potnikih, ki niso problematični, posebej na letih znotraj EU. Glede uporabe sistema optične prepoznave registrskih tablic pa je mnenja, da bo šlo za množičen nadzor, saj bo nadzorovan vsak in to brez poprejšnjega opozorila. Tudi zbiranje biometričnih podatkov je po mnenju informacijske pooblaščenke zastavljeno preširoko, prav tako možnost uporabe brezpilotnih letal.

Ministrica: Nova pooblastila rabijo za lažje zagotavljanje varnosti

Na drugi strani sta koalicija in notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar v razpravi v DZ poudarjali, da so pri obravnavi novele zelo pretehtali, ali so posamezne spremembe nujne in sorazmerne. Po prepričanju ministrice je v zakon vgrajenih veliko varovalk, ki bodo preprečile morebitne zlorabe. Poudarjala je tudi, da policija nova pooblastila potrebuje, da bo lažje zagotavljala varnost, saj se varnostne razmere spreminjajo, prav tako tehnologija.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Božidar Dinič 12:50 18.februar 2017.

    čudno da vas niso izbrisal se pa bojim da boste v evidenci ali čipiran nasvidenje v naslednji vojni upam z ramo ob rami čast mi je

  • privat 08:19 18.februar 2017.

    policiji je treba vzeti pooblastila ne pa ji dati moč ,da lahko pretepa!! vracamo se v srboslavijo in njen fasisticni mehanizem! za drzavni zbor vemo ,da nima pojma sploh kaj dela!! vem pa da bi sam sodil cloveku ,ki bi ...prikaži veči uporabil paralizator na meni ali moji druzini...no smrkci v plavem ..probajte!!