Slovenija
4883 ogledov

Tako policija krije hrbet ministru Hojsu

Aleš Hojs
Zaradi včerajšnjih peripetij notranjega ministra Aleša Hojsa na meji s Hrvaško so se oglasili na slovenski policiji in pojasnili dogodek.

"V povezavi z dogodkom, povezanim z ministrom za notranje zadeve, se je zgodil 8.2 2021, v policiji pojasnjujemo, da je minister za prehod občinskih in državne meje posedoval vse potrebne izjave, dokazila in dokumente. Minister v ničemer ni kršil veljavnih odlokov," so v sporočilu zapisali na policiji.

Glede njegovega vstopa na Hrvaško še pojasnjujejo, da ga hrvaški varnostni organi skladno svojimi predpisi niso zavrnili, ampak so ga informirali, da zaradi dejstva, ker ne poseduje PCR testa, v državo lahko vstopi tako, da mu bo izdana karantena oziroma bo moral na Hrvaškem opraviti test.

Minister se je zato odločil, da v Hrvaško zaradi navedenih pogojev ne vstopi.

Ob tem s policije pojasnjujejo še, da je minister zasebno pot opravil povsem v lastni režiji, saj se je varovanju v preteklem vikendu odrekel.

Policija v tej zvezi tudi ni izvedia nikakršne predhodne komunikacije ali najave prihoda ministra hrvaškim varnostnim organom.

Tomaž Pečjak | Avtor: Nebojša Tejić/STA Nebojša Tejić/STA
Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je na novinarski konferenci o ministrovi poti pojasnil: "Za prehajanje med mejami in občinami sta pri potovanju, kot ga je navedel, izjemi iz 4. in 10. točke 1. odstavka 4. člena, v povezavi z drugim odstavkom 4. člena, tj. odlok o omejitvi gibanja. Odlok omogoča tako prehajanje meja občin tudi skupaj z ožjim družinskim članom. Pri prehajanju državne meje je treba upoštevati odlok o omejitvi gibanja. V tem primeru je bila izjema upravičena, zato je bil upravičen, da preide mejo Republike Slovenije," je pojasnil Pečjak. 

Pri prestopanju državne meje je pomembno, da se posameznik preveri, kakšne so zahteve za vstop v tujo državo, saj se te zahteve zelo hitro spreminjajo. "Republika Hrvaška ima določeno, v katerih primerih je možen vstop. Ko pa se oseba vrača, preko Slovenije na državni meji, veljajo pogoji vstopa v Republiko Slovenijo. Ta odlok je ogledalo odloka o omejitvi gibanja," je povedal. V dotičnem primeru je šlo ob vrnitvi za izjemo iz 3. točke 3. odstavka 10. člena. "Ali je bil čas potovanja eno uro 10 minut ali pa do roka, kot ga opredeljuje odlok, tj. 12 ur, pa je ugotavljal policist na meji."

Tretja točka 3. odstavka 10. člena Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 pravi: "državljanu države članice Evropske unije ali schengenskega območja, ki prihaja iz druge članice Evropske unije ali schengenskega območja, kjer je opravljal varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oskrbo ali nego družinskih članov, starševsko skrb in stik z otrokom, vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga ima v lasti, najemu ali uporabi, ali je odpravljal neposredno nevarnost za zdravje, življenje in premoženje, in se čez mejo vrača v roku 12 ur po prehodu meje".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 15:35 11.februar 2021.

    V keterem odloku je napisano, da lahko imetnik parcele prestopa občinske meje ? A mama je solastnica parcele oziroma živi v mestni občini Koper? Samo vprašam, ker me res zanima...

  • titty 15:08 11.februar 2021.

    Ma kaj vam ni jasno! Na hrvaškem snemajo novo serijo Ugodno oddam sina, Hojsa je mama peljala na snemanje!

  • astibo8020 14:59 11.februar 2021.

    Še boljše bi bilo, da njegovih idiotizmov v medijih ne bi opravičevala policija, temveč njegov osebni predstavnik za javnost, ki bi imel tudi pravno znanje.