Slovenija
15793 ogledov

Te novosti pri uporabi mask bodo veljale že jutri

Ljudje z maskami Epa
Maske v zaprtih prostorih obvezne, tudi če lahko zagotovimo razdaljo.

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela dva odloka, in sicer Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom Sars-CoV-2 ter Odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom.

Maska v vrtcu Covid-19 Slovenija Ravnatelji v šolah in vrtcih ogorčeni: Tako ne moremo delati!

"Prvi odlok , ki ga je pripravilo ministrstva za zdravje, stopa v veljavo od danes na jutri," je na današnji tiskovki napovedal vladni govorec Jelko Kacin. "Določa obvezno uporabo zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela pri gibanju ali zadrževanju v zaprtih javnih krajih oz. prostorih, vključno z javnim potniškim prometom in žičnicami. Obvezno je tudi  razkuževanje rok."

covid-19 UKC Štirje bolniki umrli Zdravje Uradno: Številke vse bolj strašljive, najhuje je v Ljubljani

Maske bodo v zaprtih javnih prostorih obvezne, ne glede na to, ali lahko vzdržujemo medsebojno razdaljo dveh metrov ali ne. Na prostem je uporaba mask obvezna, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dveh metrov. Kacin je podal primer v živalskem vrtu: če so lahko obiskovalci med seboj dovolj oddaljeni, jim ni treba nositi maske, v nasprotnem primeru pa naj si jo nadanejo. "Kjer je veliko ljudi, jo je smiselno nositi. Jaz bom recimo po Čopovi ulici nosil masko," je dejal.

Izjeme do šestega razreda

"To pa ne velja za osebe vključene za vzgojno-izobraževalne namene do vključno 6. razreda OŠ in osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo, za katere se glede uporabe zaščitnih mask uporabljajo priporočila NIJZ," je razložil Kacin. A bolj konkretnih informacij o tem, kdo bo zagotavljal maske za otroke, kako bo z uporabo mask v jedilnicah in drugo, vladni govorec ni podal, saj da je za to odgovorno resorno ministrstvo, ki je danes poslalo okrožnico. V njej so navodila, kako naj potekajo procesi v šolah.

Ljudje z maskami | Avtor: Epa Epa

Pri neposredni komunikaciji z gluhimi, gluhonemimi in naglušnimi osebah se ob upoštevanju zaščite vseh udeleženih uporaba zaščitnih mask lahko začasno opusti, če je mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj dva metra, uporabo vizirja, ali če komunikacija s temi osebami poteka za stekleno pregrado.  

Covid-19 Covid-19 Slovenija Največ smrti po aprilu

Drugi aktualni odlok je Odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. "Ta določa, da bodo s ponedeljkom bodo lahko gostinski lokali, se pravi restavracije, gostilne, kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice in bari lahko odprti le med 6. in 22. uro," je povedal Kacin. "Diskoteke in nočni klubi ostajajo še naprej zaprti."

Spremembe tudi za delodajalce, delavcem naj vsak dan merijo temperaturo

V kratkem naj bi bilo tudi obvezno tudi merjenje temperature zaposlenim na delovnih mestih. "To merjenje mora opravljati tisti, ki je za to usposobljen," je dejal Kacin in dodal, da je za delodajalce smiselno, da čim prej kupijo potrebne naprave za merjeneje temperature. To so lahko t. i. pištolice, ki merijo temperaturo na čelu, ali pa termalne kamere. Kakšna naj bi bila mejna temperatura, pri kateri bi se delavec smatral kot bolna oseba, Kacin ni znal pojasniti - dejal je, da bodo to določile usmeritve stroke. Novost naj bi bila tudi omogočena bolniška do treh dni brez obiska zdravnika, a tudi za to področje vladni govorec ni mogel točno pojasniti, kdo bo kril stroške in če bo morebiti potekal kakšen nadzor. 

prvi dan šole Covid-19 Slovenija Šole bodo danes dobile okrožnico z novimi ukrepi

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 16
  • MihaPu 12:46 19.september 2020.

    Ne vem kdo ti je dal dislike, sem hitro popravil stanje. suineg78 aka genius se strinjam in ovce se pustijo podajati v sužnje še vedno.

  • bluzer 00:06 19.september 2020.

    najprej je kaco reševal hrvaški turizem in hodil na vikend na krk med največjo krizo, odpirali na široko meje za vnos covid iz juga, zgaj pa ga mi in naši otroci nasrkamo!

  • jakec1575 23:17 18.september 2020.

    pištola za glavo je natančna na 0,5 °C. torej nemerodajno. ce bodo delavci jemali se aspirine in tablete za temperaturo je brezpredmetno.