Slovenija
6400 ogledov

Te podatke in opozorila pokažite delodajalcu

Delo zaposlitev natakar natakarica služba Žurnal24 main
Delo v vročini drugače kot ob normalnih delovnih pogojih.

Obalna sindikalna organizacija KS 90 ob vročini delodajalce poziva, naj za svoje delavce sprejmejo ukrepe, ki gredo v smeri zagotavljanja varnega in zdravega delovnega okolja. Inšpekcijo za delo poziva, naj to preverja, odločevalce pa, naj zaostrijo delovnopravno zakonodajo, so danes sporočili iz KS 90.

Delodajalcem predlagajo, naj zmanjšajo intenzivnost dela in uvedejo več odmorov, naj premaknejo in skrajšajo delovni čas, naj uvedejo prijaznejše tehnologije in ponudbo osvežilnih napitkov, naj omogočijo prezračevanje prostorov in zagotovijo osebno varovalno opremo, so našteli.

"Ob preveliki izpostavljenosti toplotno neustreznemu delovnemu okolju je za določeno delovno nalogo potrebnega več časa ali pa mora biti več delavcev dodeljenih isti nalogi. Prav tako se dela ne more izvajati tako dolgo ali tako intenzivno kot v toplotno ustreznem delovnem okolju, saj visoke temperature povzročajo večjo nepazljivost in tudi porast delovnih nezgod," so zapisali.

Posebej nevarno za več kot 31 odstotkov delavcev

Kot so opozorili, so visoke temperature v delovnem okolju nevarne za zdravje in varnost delavcev, starejših od 50 let, ki jih je po podatkih statističnega urada za letošnje prvo četrtletje med delovnimi aktivnim dobrih 31 odstotkov, ter za kronične bolnike, ki se zdravijo z določenimi zdravili, delavce s čezmerno telesno težo ter delavce, ki opravljajo delo na prostem.

Kritične razmere so po njihovih navedbah zlasti v dejavnosti gostinstva in turizma, ki jo je v zadnjih treh letih zapustilo več tisoč zaposlenih in je sedaj pritisk na zaposlene, ki so ostali, v smislu količine dela izjemno velik. V dejavnosti trgovine opažajo, da določeni delodajalci pretiravajo s hlajenjem trgovin, ki predstavljajo delovne prostore večine zaposlenih. Kritični sta tudi dejavnost gradbeništva in komunale, kjer se večina dela opravi na prostem.

Vreme: Vročina iznad Afrike nad Sredozemlje in Balkan. Tudi k nam? Slovenija Tako visoko se bodo povzpele temperature Zdravstvena ambulanta Poletje je tu Zdravje Družinska zdravnica: Prihajajo zaradi omedlevice, okužb kože...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.