Slovenija
1424 ogledov

Tega na Kredarici še niso zabeležili

Kredarica Arso
Pogled na Kredarico se je v 18 dneh občutno spremenil.

Kaj se lahko zgodi v 18 dneh, dokazuje posnetek, ki ga je objavila Agencija RS za okolje. Na Kredarici so namreč 31. maja izmerili najvišjo snežno odejo v sezoni, saj je bilo tam kar 320 centimetrov snega. "Kar je hkrati tudi najpoznejši višek v višini snežne odeje v zadnjih 50 letih," pravijo na agenciji. 

Netipičnemu maju je sledilo toplo vreme v juniju. "Na Kredarici je v samo 18 dneh pobralo skoraj vso snežno odejo, kar je najhitrejše taljenje, ki smo ga zabeležili v visokogorju. Ostale so samo snežne krpe," so zapisali in priložili posnetek, ki pokaže dogajanje na Kredarici. 

Ob tem pa opozarjajo, da je v visokogorju v senčnih predelih še vedno precej snega, ki se bo obdržal še nekaj tednov, zato je ob obisku gora potrebna previdnost. 

Na Kredarici v 18 dneh pobralo dobre 3 m snega

NA KREDARICI V 18 DNEH POBRALO DOBRE 3 METRE SNEGA Še v maju je v visokogorju obilno snežilo. Na Kredarici smo 31. maja beležili najvišjo snežno odejo v sezoni - 320 cm, kar je hkrati tudi najpoznejši višek v višini snežne odeje v zadnjih 50 letih. Hladnemu maju je sledilo zelo toplo obdobje v juniju, ki še kar traja. Na Kredarici je v samo 18 dneh pobralo skoraj vso snežno odejo, kar je nahitrejše taljenje, ki smo ga zabeležili v visokogorju. Ostale so samo snežne krpe. Taljenje in podatke o temperaturi in višini snežne odeje si lahko ogledate v hitrem posnetku. Kljub hitremu taljenju, pa je v visokogorju v senčnih predelih še vedno precej snega, ki se bo obdržal še nekaj tednov. Previdno!

Posted by ARSO vreme on Wednesday, June 19, 2019
Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.