Slovenija
10977 ogledov

Teh napak ne delajte, če pošiljate pakete

neustrezna ovojnina Pošta Slovenije
Poštni delavec lahko oceni, ali je ovojnina ustrezna, ne sme pa vpogledovati v vsebino paketa. Ali veste, kako napisati naslov, če morate napisati tudi številko stanovanja naslovnika?

Večini se je najbrž že zgodilo, da so prejeli paket, ki ga je pot do naslovnika pošteno zdelala. Posledice na vsebini paketa so v takem primeru lahko minimalne ali pa zelo obsežne. Pošiljatelji morajo upoštevati, kaj pošiljajo, pravijo na Pošti Slovenije. 

ustrezna ovojnina | Avtor: Pošta Slovenije Pošta Slovenije
Najpogostejša napaka je, da pošiljatelji pozabijo zaščititi notranjost paketa, ki se lahko med transportom zaradi premikanja poškoduje. Zgodi se, da kdo po pošti pošilja steklenice. Te se zložijo v škatle, a jih znotraj škatel med seboj ne ločijo, zaradi česar se lahko med transportom poškodujejo. "Ob razlitju tekočine se v takšnem primeru poškodujejo tudi drugi paketi," opozarjajo na posledice tovrstnih nesreč.

Ena od najpogostejših napak pošiljateljev je tudi prepričanje, da je prodajna embalaža, v kateri je bilo kupljeno blago, primerna za pošiljanje po pošti. Zalomi se tudi pri izbiri velikosti embalaže. Če je ta prevelika, se med prenosom lahko stisne, prepolna embalaža pa lahko med prenosom razpade. Embalaža mora biti iz trdega in kakovostnega materiala. 

"Ustreznost zunanje ovojnine ob oddaji paketa oceni poštni delavec in pošiljatelja opozori oz. mu ponudi primernejšo ovojnino, nima pa pravice vpogledovati v vsebino paketa in ocenjevati, ali je pošiljatelj poskrbel za ustrezno notranjo zaščito vsebine," še dodajajo. 

Ne delajte prevelikega razmaka

Uporabniki delajo napake tudi pri naslavljanju pošiljk. Med najpogostejšimi napakami so uporaba pisav za naslovni blok, ki niso v skladu s priporočili za naslavljanje, uporaba prevelikih, premajhnih ali poudarjenih fontov. 

Pošiljatelji velikokrat uporabijo tudi prevelike razmike med posameznimi vrsticami znotraj naslova. Naslovnikov naslov mora biti napisan v desnem delu naslovne strani pošiljke, vzporedno z njeno daljšo stranico. Med posameznimi elementi naslova ni praznih vrstic, okoli naslova pa mora biti prazen prostor brez motečih oznak v širini od 10 do 15 milimetrov. 

kuverta pravilno naslavljanje | Avtor: Pošta Slovenije Pošta Slovenije
Na pošiljkah mora biti naveden tudi pošiljateljev naslov, ki se ga zapiše bodisi v levi zgornji kot sprednje strani pošiljke bodisi na hrbtno stran. 

Če je dodana številka ali/in nadstropje stanovanja, ga je treba zapisati nad naslovnikovim imenom in priimkom ali nazivom.

pismo naslov | Avtor: Pošta Slovenije Pošta Slovenije


Med pogostimi napakami opažajo tudi uporabo kratice SI v notranjem prometu in moteče podatke, ki spadajo k vsebini pošiljke, pri pošiljkah s prosojnim okencem.

Komentarjev 2
  • Ferluci 08:30 11.maj 2016.

    V vsakem primeru je potrebno z luknjačem na paketu narediti vsaj nekaj luknjic, da hrček lažje diha. Pa še malo hrane, odvisno kam ga pošiljate in kako dolgo bo potoval. Jasno, če pošiljate pa drugo živalco pa njej primerno količino ...prikaži več hrane in luknjic na paketu.

  • prider 19:26 10.maj 2016.

    "Napačna uporaba kratice SI."Saj ne vemo, kaj je prav. SLO, SI, SVN. Namesto, da bi poenotili in imeli samo eno kratico, se še tukaj delimo.