Slovenija
26 ogledov

Teš 6: zakon o poroštvu predlagajo poslanci

Teš 6 Gregor Katič Andrej Pečjak je kritičen do Slovenije, saj meni, da bi morala vlagati v zelene tehnologije, ne pa, da smo skoraj milijardo in pol evrov vložili v Teš 6.
Skupina poslancev s prvopodpisanim Bojanom Kontičem (SD) je v petek v obravnavo v državni zbor vložila predlog zakona o državnem poroštvu za gradnjo nadomestnega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš).

Z njim bi Tešu omogočili črpanje 440 milijonov evrov posojila, najetega pri Evropski investicijski banki (EIB).

Pod predlog zakona o poroštvu države za obveznosti iz dolgoročnega posojila v višini 440 milijonov evrov, ki ga Teš najame pri EIB za financiranje projekta postavitve nadomestnega bloka šest z močjo 600 MW, se je podpisalo 31 poslancev poslanskih skupin SD, LDS, SLS, DeSUS, SDS in nepovezanih poslancev. Kot so zapisali v obrazložitvi, lahko banke, ki sodelujejo pri projektu, v primeru neizdaje poroštva odpokličejo že dane kredite oziroma garancije.

Podpisana finančna pogodba med Teš in EIB opredeljuje sklenitev poroštvene pogodbe do 24. novembra letos. Na ta datum so vezane tudi vse ostale pogodbe o financiranju šestega bloka šoštanjske termoelektrarne: poleg 440 milijonov evrov posojila EIB, zavarovanega s poroštvom države, gre še za 110 milijonov evrov posojila EIB, zavarovanega z bančno garancijo, ter 200 milijonov evrov posojila Evropske banke za obnovo in razvoj.

Če obveznosti iz 440 milijonov posojila EIB ne bo poravnal Teš, jih bo namesto njega država, je zapisano v osnutku zakona. Ta med drugim določa še sedemletni moratorij na odplačilo glavnice in zapadlost zadnjega obroka najpozneje v 25 letih po črpanju posojila, obrestna mera pa se bo določila ob črpanju posamezne tranše.

Ob tem predlagatelji potrebo po državnem poroštvu utemeljujejo z dejstvom, da Teš EIB ne more jamčiti s sredstvi, ki jih ima v upravljanju. Razlog za to je v energetskem zakonu, ki ne dovoljuje zastave ali kakršnekoli obremenitve sredstev, ki se uporabljajo za proizvodnjo električne energije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.