Slovenija
15629 ogledov

To, da pošta zahteva osebni dokument, je povsem zakonito

Takšen bo univerzalni plačilni nalog. (Foto: Boštjan Tacol)
1/2
Žurnal24 main
Informacijska pooblaščenka ugotovila, da vas Pošta Slovenije ob plačilu položnic zakonito nadleguje z zahtevanjem osebnih podatkov.

"Informacijski pooblaščenec (IP) je na podlagi več pobud izvedel inšpekcijski postopek o zakonitosti obdelave osebnih podatkov Pošte Slovenije d.o.o. pri opravljanju storitev dostave paketa in plačila po povzetju do 1.000 evrov s plačilnim nalogom ali plačilu položnice v vrednosti do 1.000 EUR. Pošta Slovenije je pogodbeni obdelovalec NKBM d.d. pri opravljanju teh storitev in ne krši določb ZVOP-1, saj ima za takšno obdelavo osebnih podatkov podlago v predpisu Evropske unije – konkretno v prvem odstavku 4. člena Uredbe 2015/847," je ugotovila informacijska pooblaščenka.

tzdenar 29.10.2007, odrezki od poloznic, poloznice, racuni, placevanje, foto: BO Dolge vrste zaradi novih pravil Slovenija Plačilo odslej možno le z osebnim dokumentom

"V primeru plačilnih nalogov brez OCR ali QR kode oziroma v primeru, ko ta ni pravilna, mora Pošta Slovenije za plačila do 1.000 EUR zbirati zgoraj navedene podatke plačnika. Te podatke lahko pri plačilu po povzetju pridobivajo zakonito in na podlagi osebne privolitve tudi pismonoše na terenu ob vročitvi pošiljke s storitvijo odkupnine in prevzemu gotovine za plačilo pošiljki priloženega odkupnega plačilnega naloga, saj drugače ne morejo izvesti storitve. Podatke pismonoša vpiše na hrbtno stran plačilnega naloga in so v primerih, ko to zahteva omenjena uredba, podlaga za vnos v računalnik oz. knjiženje vplačila odkupnega plačilnega naloga na pošti. Plačnik pa ima seveda vedno možnost posredovanje osebnih podatkov odkloniti in paket prevzeti na poštnem okencu, kjer poštna uslužbenka preveri pravilnost OCR ali QR kode na plačilnem nalogu za odkupnino za dostavljen paket in potem zgolj v primeru, če ta nista ustrezna, zahteva še posredovanje omenjenih osebnih podatkov. Pismonoše na terenu pa morajo plačnika na to možnost posebej opozoriti," je sporočila informacijska pooblaščenka.

Pošta je pogodbeni partnet NKBM, zato mora zbirati naslednje osebne podatke plačnikov
- ime (in priimek) plačnika,
- številko plačilnega računa plačnika,
- naslov plačnika, številko uradnega osebnega dokumenta, identifikacijsko številko stranke ali datum in kraj rojstva.

Podatke morajo zbirati, ker se je 26. junija 2017 začela uporabljati Uredba (EU) 2015/847 Evropskega parlamenta in Sveta o informacijah, ki spremljajo prenose sredstev. Ta določa pravila, katere informacije o plačnikih in prejemnikih plačil je treba zbrati za namene preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja pranja denarja in financiranja terorizma.

račun položnica Novost Slovenija UPN nalogi morajo po novem imeti polje za QR kodo

Glede na določbe Uredbe 2015/847 takšna identifikacija plačnika ni potrebna le, kadar stranka izvede plačilo z UPN nalogom, ki ima QR kodo z vsemi ustreznimi podatki ali OCR vrstico in zneskom do vključno 1.000 evrov. Prav tako se ne izvaja takšna identifikacije komitentov v primeru plačil na račune proračunskih uporabnikov do vključno 1.000 evrov ter pri pologu gotovine za pravne osebe v dnevno nočni trezor.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Vesna Dolšak 12:23 26.junij 2018.

    Ne nazadnje bo pa pošta postala še špecerija, če že ni. Le še šunko začnejo rezat za sendviče in smo tam. Pošta naj bi bila pošta, ker špecerij je že dovolj in preveč. Kar se spraševanja po osebnih podatkih tiče: ...prikaži več kolegu sem pred časom na njegov TRR položila 30 €, ker je bil v neki zagati in me je prosil, če ga lahko rešim. Morala sem pokazat osebno, povedat, kje sem rojena .... številke čevljev niso rabili, ker ni bil dovolj velik znesek. Verjetno sem teh par € "oprala". Halooo!?

  • boogin1 17:34 26.september 2017.

    3 DEL Žalostno je, da politiki in kdorkoli že je sprejel zakon o preprečevanju pranja denarja v EU in SLO dejansko verjame, da bo procedura preverjanja državljanov na okencih, ki poravnavajo stroške in plačujejo račune dejansko preprečila pranje denarja.

  • boogin1 17:34 26.september 2017.

    2 DEL Pričakoval sem še vprašanje za številko čevljev, višino in težo, pa sem ji to kar sam povedal in bentil čez EU in trenutno vlado. EU in SLO delujeta proti svojim državljanom in tole na poštah in bankah oz. ...prikaži več kjerkoli kjer se plačuje z gotovino je še ena poteza proti svojim volivcem. Seveda ni problem, da ima človek svoje mišljenje.

Sorodne novice