Slovenija
6252 ogledov

To bi lahko bili vzroki, zakaj so naše regije različno okužene

Covid-19 in božično-novoletni prazniki Profimedia
Raziskava 'Kako paziš nase in na druge', ki so jo izvedli Covid-19 Sledilnik in Mladi zdravniki Slovenije v sodelovanju s podjetjem Valicon.

V analizi raziskave je bilo ugotovljeno, da se bolj verjetni prenašalci bolezni covid-19 z izjemo nošenja mask slabše držijo zaščitnih priporočil. Ugotaljali so razlike med regijami. 

V osrednjeslovenski in gorenjski regiji smo konec novembra zaznali upad potrjenih primerov okužbe s Sars-CoV-2, medtem ko je število potrjenih primerov v drugih regijah konec novembra še vedno naraščalo. Je do upada prišlo, ker so prebivalci teh dveh regij bolj spoštovali zaščitna priporočila? Ob tem so primorske regije (obalno-kraška, goriška in primorsko-notranjska) že ves čas imele nižjo pojavnost potrjenih primerov. Se tudi te regije od preostalih razlikujejo po tem, kako upoštevajo zaščitna priporočila na delovnem mestu in na obiskih?

Priporočila na delovnem mestu

Pri pravilnem nošenju maske na delovnem mestu so se najslabše odrezali v posavski regiji, kjer jih je le 60 odstotkov ves čas ali skoraj ves čas nosilo masko, sledita ji podravska (68 %) in obalno-kraška (69 %). Najbolj skrbno so maske nosili v koroški in primorsko-notranjski regiji (81 %).

Priporočene razdalje dveh metrov so se na delovnem mestu najredkeje držali Pomurci, kjer je to priporočilo (skoraj) ves čas upoštevala dobra polovica (51 %), sledijo jim Podravci (52 %). Najbolj so varno razdaljo upoštevali v obalno-kraški regiji (66 %), pa tudi v primorsko-notranjski (64 %) in osrednjeslovenski (63 %).

V Pomurju je bilo slabše kot v drugih regijah poskrbljeno tudi za prezračevanje z rednim odpiranjem oken, saj jih je le 67 odstotkov to počelo (skoraj) ves čas. Najbolje so za prezračevanje poskrbeli v posavski regiji (78 %).

Nošenje mask na obiskih

Največ oseb, ki so bile na vsaj enem obisku drugega gospodinjstva, je iz zasavske (58 %) in goriške (55 %) regije, najmanj pa iz pomurske (37 %). Velik razpon med regijami se je pokazal pri pravilnem nošenju maske na obiskih. 

Najslabše so se tega priporočila držali v obalno-kraški regiji, kjer jih je na (skoraj) vseh obiskih masko nosilo le 15 odstotkov, sledijo pomurska (17 %), primorsko-notranjska (20 %) in podravska (25 %) regija. Najbolj so se pri nošenju mask potrudili Korošci (40 %) in prebivalci goriške regije (38 %), čeprav tudi v teh regijah manj kot polovica vprašanih. 

Covid-19, UKC Maribor, hitri testi Slovenija Takšni so novi podatki o okužbah

Upoštevanje razdalje

Pri vzdrževanju razdalje dveh metrov na obiskih so se najslabše izkazali v primorsko-notranjski regiji (29 %), sledijo ji obalno-kraška in pomurska (34 %) ter tudi podravska (36 %) regija. 

Na drugi strani se je razdalje dveh metrov v jugovzhodni Sloveniji držala več kot polovica vprašanih (52 %), skoraj polovica je vzdrževala razdaljo na obiskih tudi na Koroškem (49 %) in Goriškem (48 %), nad skupnim povprečjem so bili tudi Zasavci (46 %).

Higieno rok so v veliki meri upoštevali v vseh regijah, saj je to priporočilo upoštevala večina vprašanih na (skoraj) vseh obiskih. 

Osrednjeslovenska regija in Gorenjci manj problematični 

Primerjava upoštevanja samozaščitnih ukrepov po regijah | Avtor: Sledilnik Covid-19 Sledilnik Covid-19

Pri upoštevanju priporočil sta med najmanj problematičnimi regijami osrednjeslovenska in gorenjska. Gorenjci so se slabše odrezali le pri druženju na prostem, kjer se jih je več družilo brez maske in ni upoštevalo razdalje.

Upoštevanje zaščitnih priporočil bi lahko bil razlog, zakaj je v osrednjeslovenski in gorenjski regiji konec novembra prišlo do upada.
Ne moremo pa s tem zadovoljivo pojasniti nizke pojavnosti primerov v primorskih regijah, predvsem ne v obalno-kraški, kjer tako na delovnih mestih kot na obiskih najmanj uporabljajo maske, poudarjajo avtorji raziskave. 

policija nadzor Odgovori Slovenija Novi odloki in zmeda, kaj se sme in kaj ne

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 04:05 25.december 2020.

    Eden bolj butastih člankov, ki se jih da prebrati v slovenščini... Na različne rezultate po regijah vpliva predvsem število okuženih po domovih za ostarele in kako delodajalci ščitijo delavce za tekočim trakom...Ne pa "nagajanje vladi" kot bi radi med vrsticami ...prikaži veči sporočili...Banda butalska..

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 18:33 24.december 2020.

    večji ali manjši vzrok za kovid okužbe pri nas je odvisen predvsem od praznih ali polnih cisternah strupov vojnih nato letal

  • Avatar ovca
    ovca 17:23 24.december 2020.

    Vic tisocletja 😂😂😂.Nasa vlada vrze masko dol takoj,ko mislijo da so kamere ugasnile.Prav tako jim se nihce ni razlozil,da razdalja med nimi nikoli ni 2 m,ampak zgolj cca 0,5 m.Iz tega z lahkoto sklepamo,da si roke umivajo,kadar se pac spomnijo.To ...prikaži več morda celo pomeni, da pred jedjo. Imamo pa raja veliko smolo,se noben ni izdihnil, niti dobil covid 19 (jajo je bil v Izraelu brez maske,un pajac od Logarja pa pri papezu,kamor ga ne bi spustili,ce bi bil okuzen). Torej,genialci od mladih dohtarji?