Slovenija
2473 ogledov

To boste potrebovali, če boste želeli smučati

Smučanje na Pohorju Marprom
Brez hitrega antigenskega testa bodo na smučiščih lahko smučali le otroci in profesionalni športniki.

Vlada je včeraj sprejela odlok, s katerim od sobote dalje v devetih statističnih regijah ponovno dovoljuje obratovanje žičniških naprav. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je na novinarski konferenci povedal, da je tudi na smučišču nujno upoštevanje navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), upravljalec žičniških naprav pa mora zagotoviti hitro testiranje s strani pooblaščenega izvajalca z ene od strani vstopnih točk. 

Uporaba žičniških naprav in prog bo dovoljena tudi tistim osebam, ki bodo predložile negativni test na covid-19, ki je opravljen v Sloveniji in ni starejši od 24 ur, ter otrokom do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev.

Predložitev negativnega testa prav tako ne bo potrebna za profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo tekem in treningov.

Vrtovec je poudaril, da je smučanje dovoljeno le znotraj regij, kar velja tudi za tiste regije, v katerih smučišč ni. 

"Obratovanje žičniških naprav je zaenkrat dovoljeno le v Avstriji, medtem ko je v Italiji, Švici in Nemčiji prepovedano," je povedal minister za infrastrukturo, a dodal, da je vesel, da so sprejeli takšno odločitev. 

Če se boste testirali na smučišču, boste potrebovali zdravstveno izkaznico

Na Pohorju bodo v soboto znova odprli praktično vse smučarske proge, so sporočili, urejene pa bodo tudi smučarske povezave med mariborskim in areškim delom. V sodelovanju z Zdravstvenim domom Maribor bodo na vstopnih točkah zagotovili brezplačno hitro testiranje na covid-19, oba dneva bo na razpolago med 8. in 12. uro na spodnji in zgornji postaji krožne kabinske žičnice v prostorih smučarskega servisa. Stroške testov v organizaciji zdravstvenega doma krije država. Opozarjajo pa, da morajo smučarji s seboj obvezno imeti zdravstveno izkaznico.

V gondoli, kjer bo obvezna uporaba kirurške maske, se bosta lahko hkrati peljali največ 2 osebi, ki ne pripadata istemu gospodinjstvu, odprte žičniške naprave pa bodo lahko polovično zasedene, če ne gre za člane istega gospodinjstva. Smučarje in ostale obiskovalce prosijo, naj spoštujejo zaščitne ukrepe NIJZ, torej vzdrževanje varnostne razdalje, nošenje mask in razkuževanje rok.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • umetnik123 15:13 21.januar 2021.

    Smučanje je dovoljeno tudi v tistih regijah, kjer smučišč ni. Izjava za bob leta.

  • Avatar Leon
    Leon 15:02 21.januar 2021.

    To kar velja danes ,bo jutri na drugem seznamu in prepovedano !