Slovenija
33 ogledov

"To je kraj tovarištva"

Pred nesrečo je bolnišnico Franja, ki je vpisana na poskusni seznam Unescove ded
1/21
Žurnal24 main
Spomenik človečnosti. Ljudje za bolnišnico Franja prispevali 1.200 predmetov.

“Odziv ljudi po nesreči je bil izjemen. Darovali so denar in predmete iz tistega časa, ki so jih hranili doma. To je najboljši dokaz, kako veliko je spoštovanje do tega spomenika. Razlog je najbrž, da v Franji prihajajo na dan vrednote, ki jih v sodobnem svetu ljudje pogosto pogrešajo – tovarištvo, pomoč sočloveku, človečnost pa tudi boj za narodov obstoj in njegovo samobitnost,” razmišlja Ivana Leskovec, direktorica Mestnega muzeja Idrija, dolgoletnega upravljalca bolnišnice, medtem ko se po novi, varnejši poti po soteski vzpenjava proti skrbno skriti bolnišnici dr. Franje Bojc Bidovec, ki je sovražnik nikoli ni odkril. Med letoma 1943 in 1945 se je v njej zdravilo 578 ranjencev različnih narodov. Po manj kot treh letih od rušilnega neurja avtentično obnovljena oziroma na novo zgrajena vrata obiskovalcem spet odpira danes.

Originali v muzej
Obnova. Obnova soteske in bolnišnice je stala 3,2 milijona evrov, 158 tisoč so prispevali donatorji, ki so bolnišnici in muzeju podarili tudi 1.200 predmetov iz tistega časa. Od 797 razstavljenih predmetov jih je preživelo 225. Odslej bodo obiskovalcem na ogled na varnem – v cerkljanskem muzeju oziroma pozneje v načrtovanem informacijskem centru pod Franjo.

“Preživela le oblast”
Od 14 barak je nesrečo preživela le ena, baraka številka 9, v kateri sta bila skladišče in soba za komisarja. “Pohecali smo se, da je preživela le politična oblast,” pravi Leskovčeva. Sicer pa je prav ta baraka edina povsem avtentična, vse druge so morali skozi leta v večji ali manjši meri obnoviti. “Predmeti so imeli inventarne številke, po katerih smo jih prepoznavali. Vse, razen rentgenskega aparata, smo bodisi obnovili z replikami bodisi jih nadomestili z drugimi, ki smo jih zbrali na terenu in dobili od donatorjev.” Od prvotnih 797 jih je spet razstavljenih 700.

Poskrbeli za varnost
Na vprašanje o varnostnih ukrepih pa Leskovčeva odgovarja, da so poglobili strugo, zgradili lovilni jez in pregrado, ki preprečuje, da bi nanose materiala odplavljalo naprej po soteski. Občina Cerkno, ki je lastnica, načrtuje tudi posebno službo za varovanje spomenika, čemur doslej niso posvečali zadostne pozornosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.