Slovenija
9244 ogledov

Props: 170 tisoč javnih uslužbencev razume, samo zdravniki ne

Franc Props, minister za javno upravo Državni zbor
Vlada je danes za glavnega pogajalca v pogajanjih s sindikati javnega sektorja o prenovi plačnega sistema javnega sektorja imenovala ministra za finance Klemna Boštjančiča.

Vlada je obenem imenovala tudi vodje stebrnih skupin, steber za zdravstvo in socialno varstvo bo vodil minister za javno upravo Franc Props. "Vlada si želi, da se ta pogajanja nadaljujejo takoj. Tako krovna kot stebrna, v okviru teh pogajanj se bomo pogovarjali o številnih odprtih vprašanjih o javnih uslužbencih, ne le o višini plač in razmerjih med posameznimi kategorijami, ampak tudi o normativih in učinkovitosti dela. Kot ves čas poudarjamo, bodo pogajanja tekla za vse uslužbence hkrati, da nobena stebrna plačna skupina ne bo postavljena pred drugo," je na novinarski konferenci po 87. seji vlade poudaril minister za finance Klemen Boštjančič

Dodal je, da med pogajanji ne bodo iskali parcialnih rešitev, ampak se bodo  o vsem dogovarjali skupaj in transparentno. "To je še zlasti pomembno v tem času, ko se soočamo z zahtevami posameznih sindikatov. Naš cilj je, da najdemo oz. pridemo do kompromisne rešitve ob razumevanju, da javno finančni okvir ni neomejen in da si želimo ob tem preseči dojemanje pogajanj kot samo pogajanja o prejemkih. Želimo si iskrene razprave in pripravljenosti na dogovor, sta pa seveda za to potrebni dve strani," je poudaril Boštjančič.

Prevolnik Rupel: O detajlih še ne bi govorila

"Fides in vlada se aktivno in vsakodnevno pogajata o stavkovnih zahtevah, torej o višjih plačah za del zdravnikov. Po sklepu vlade vladno pogajalsko skupino vodi Ministrstvo za javno upravo. Stavka Fidesa je seveda zakonita, dejstvo pa je, da za paciente ni dobra," je svoj nagovor začela ministrica za zdravje Valetina Prevolnik Rupel.

"Stavka omejuje dostopnost do zdravstvenih storitev in podaljšuje že tako dolge čakalne vrste. Na tem mestu se želim zahvaliti vsem zdravnikom, ki kljub Fidesovemu vztrajanju pri velikem in takojšnjem dvigu plač, svoje delo opravljajo požrtvovalno in odlično. Ker so pogajanja aktivna, pozivam Fides, da stavko zamrzne, v dobro pacientov in javnega zdravstvenega sistema," je pojasnila Prevolnik Rupel.

"Na ministrstvu pripravljamo celovite ukrepe v okviru uredbe za leto 2024 in posegov v zakonodajo. Zaenkrat še ne bi šla v detajle, ko pa bo uredba usklajena z vsemi deležniki, bomo za to najbrž potrebovali posebno novinarsko konferenco," je o delu na MZ dejala Prevolnik Rupel. 

Props: Vsi so bili razumevajoči, le Fides ne

Minister za javno upravo Franc Props je pojasnil, da je bila danes imenovana krovna pogajalska skupina, "katere namen je usklajevati delo skozi centralna pogajanja in usmeritve na krovni skupini tudi stebrnim skupinam". Ko bodo uskladili izhodišča znotraj krovne skupine, bo hitreje in lažje potekalo tudi pogajanje znotraj posameznih plačnih stebrov, verjame props.

Poudaril pa je, da je 170 tisoč javnih uslužbencev pristalo na to, da se zamakne realizacija sporazumov na začetek leta 2025 zaradi lanskoletnih poplav, "razen Fidesa, ki pa vztraja in tega datuma ne želi premakniti, če ne dobi ustrezne finančne odmere, kar je pa za vladno stran nesprejemljivo".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 72
  • zdrej 08:58 19.januar 2024.

    Ma FIDES mora biti organizacija starih zdravniških prdcev, ki gledajo kako bi čim več zaslužili. Poleg velikih plač je pač najlažje še te povečati v sistemu deleža, tako, da dobi dobro plačan zdravnik še več denarja, Tisti mladi, zagnani pa ...prikaži več pač drobiž, da čim hitreje zgubijo voljo in postanejo potem taki, kot stari prdci. Morali bi jim plače zmanjšati in bolj zbližati razrede ( na spodnji strani povečati). Seveda so določeni specialisti, ki morajo dobiti več, da nam ne odidejo.

  • dusko89 22:44 18.januar 2024.

    Poznam kar nekaj zdravnikov, ki so po covidu kupili več stanovanj, po zaslugi JJ. Zamislite se davkoplačevalci!

  • dusko89 22:22 18.januar 2024.

    170.000 javnih usluzbencev, potem ubogi upokojenci, otroci ki niso nič krivi, hudiča kdo še sploh dela!? Vse javne uslužbence poslati domov in nazaj poklicati le tiste ki jih potrebujemo. To ni res...