Slovenija
1921 ogledov

To morate nujno urediti, preden greste na dopust!

Bolnišnica na Hrvaškem Pixsell
Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) svetujejo, da pred odhodom v tujino uredite zdravstveno zavarovanje in pridobite evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. S tem se lahko izognejo neposrednemu plačilu praviloma visokih stroškov za opravljene nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve v tujini, so poudarili.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja je brezplačna kartica, na podlagi katere so državljani EU med začasnim bivanjem v tujini upravičeni do vseh nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev, oziroma jim zanje ni treba plačati. Evropska kartica je brezplačna in jo je mogoče enostavno naročiti na spletni strani zavoda ali z mobilnim telefonom.

316 tisoč karticam bo veljavnost potekla konec julija

Zavarovane osebe, ki kartico že imajo, pa na ZZZS pozivajo, da preverijo rok njene veljavnosti. Največ evropskih kartic se vsako leto naroči junija in julija, zato bo med 15. junijem in 31. julijem letos pretekla veljavnost 315.924 evropskim karticam. Novo kartico je mogoče naročiti 30 dni pred potekom njene veljavnosti.

Evropsko kartico je mogoče naročiti na spletni strani https://www.zzzs.si/, pa tudi prek SMS-sporočila EUKZZ na telefonsko številko 031 771 009. Ob kratici mora biti tudi številka posameznikovega zdravstvenega zavarovanja. Zato obisk zavarovancev na zavodu za namen pridobitve evropske kartice ni več potreben.

Sprejemajo le v zdravstveni mreži

Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja sprejemajo le v ambulantah javne zdravstvene mreže, kamor pa ne sodijo turistične ambulante v hotelskih in apartmajskih naseljih, kampih ter celo v zdravstvenih domovih. Na ZZZS opozarjajo, da so tudi v zdravstvenih domovih samoplačniške ambulante.

Lani je bilo izdanih 592.115 evropskih kartic za uveljavljanje zdravstvenih storitev med začasnim bivanjem v tujini. Večinoma je evropska kartica veljavna eno leto. Za upokojence in po njih zavarovane družinske člane ter za otroke do dopolnjenega 18. leta starosti, če sami niso zavarovanci, pa je veljavna pet let oz. do dopolnjenega 18. leta. Datum veljavnosti je sicer zapisan na kartici.

Na ordinacijah, ki so dolžne nuditi nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve na podlagi evropske kartice, je na vidnem mestu nameščena nalepka, da sprejemajo to kartico. Samoplačniške turistične ambulante pa so ponavadi najbližja zdravniška pomoč turistom, zato mnogi pomoč poiščejo prav tam. V primeru obiska katere od turističnih ambulant na Hrvaškem lahko sicer zavarovanec shrani račun in medicinsko dokumentacijo, potem pa pri ZZZS vloži zahtevek za povračilo. A lahko zavod v tem primeru prizna povračilo le v višini pogodbene cene v javni mreži na Hrvaškem. Samoplačniške storitve na Hrvaškem so precej dražje od storitev v javni mreži. V nekaterih primerih je storitev držaja za 50 odstotkov ali več.

Participacijo plačajo tudi tujci

Druga posebnost Hrvaške je po besedah direktorja področja za urejanje zavarovanj in mednarodno zdravstveno zavarovanje pri ZZZS Klemna Ganzitija participacija, kjer pri vsakem obisku zdravnika, izdanem receptu ali napotnici posameznik doplača določen znesek. Participacijo morajo plačati tudi tujci, izvedbo določene zdravstvene storitve pa krije evropska kartica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.