Slovenija
198 ogledov

To so navodila uprave za varno hrano

Kemis Vrhnika Saša Despot
Na voljo so rezultati analize preostalih vzorcev, ki jih je odvzela Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je posredoval rezultate preostalih štirih uradnih vzorcev travinja, namenjenega za krmo. Rezultati analiz so pokazali, da so izmerjene vsebnosti dioksinov, dioksinom podobnih PCB-jev in dioksinom nepodobnih PCB-jev skladne s predpisanimi mejnimi vrednostmi. 

Kljub temu ostajajo v veljavi ukrepi, ki so bili sprejeti 26. maja. V krogu 1,6 kilometra od neskladnega vzorca velja začasna prepoved uporabe krme za rejne živali (prepoved paše, prepoved uporabe sena in silaže, narejen po 15. maju 2017), začasna prepoved paše in uporabe trave za krmljenje in prepove oddaje zelenjave v promet. 

Ukrepi bodo veljali do takrat, ko se bo s ponovnimi analizami vzorcev travinja, odvzetega po naslednji košnji na isti površini, kjer je bil najden neskladen vzorec, dokazala vsebnost dioksinov in dioksinom podobnih PCB-jev v koncentracijah, ki so v skladu s predpisanimi mejnimi vrednostmi. 

Odvzeli nove vzorce

Kemis | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na območju, kjer veljajo ukrepi omejitev, so danes odvzeli še tri vzorce živil, in sicer dva vzorca mleka in en vzorec zelenjave. V sodelovanju z agencijo za okolje bodo odvzeli še nove vzorce travinja na dodatnih lokacijah, ki so jih določili na podlagi analize potovanja onesnaženega oblaka. Če bodo na voljo, bodo odvzeli tudi tri vzorce cvetnega prahu. 

O rezultatih analiz bodo javnost sproti obveščali. 

Ne uživajte pridelkov, pridelanih na zadimljenem območju

Nacionalni inštitut za javno zdravje tamkajšnjim prebivalcem svetuje, da se do nadaljnjega pri aktivnostih na prostem ne dotikajo predmetov ali zemlje/peska, trave ter ostalih rastlin, ki bi lahko bile onesnažene. Če se pri gibanju zelo praši, je treba omejiti takšne aktivnosti na prostem. To navodilo morajo šole in vrtci upoštevati dosledno. 

NIJZ priporoča, da se travo na vrtovih in zelenicah pokosi ter zavrže. Še vedno odsvetujejo uživanje kmetijskih pridelkov, ki so bili pridelani na zadimljenem območju. Odsvetujejo tudi uživanje rib iz lokalnih vodotokov, ki so bili v zadimljenem območju. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar praufo
    praufo 17:40 30.maj 2017.

    kako je lahko takšna dejavnost v takem okolju, ... seveda tudi strupe je treba nekam odlagat, ampak tole ... jest sicer ne bi bil pameten, ampak oprostite , nekdo je zakuril (moje logične domneve), ker po naših predpisih sedaj praktično ...prikaži več ne more priti do vžiga ... manjka samo še šibica pa plamen, pa smo v ognju ... a je res ?

  • Johny 16:12 30.maj 2017.

    Če pa so izmerjene vsebnosti dioksinov, dioksinom podobnih PCB-jev in dioksinom nepodobnih PCB-jev previsoke, se predpisane mejne vrednosti povišajo za toliko, da so izmerjene vrednosti spet pod mejnimi vrednostmi!Lapanje in nategovanje folka!!!