Slovenija
11961 ogledov

To so opozorilni znaki pri psu, ne spreglejte jih

Alfakan
1/5
Alfakan
Strokovnjakinja opozarja: "Žal veliko pasjih skrbnikov misli, da ne potrebuje pomoči v obliki tečaja, ko pripeljejo domov mladička ali pa ko posvojijo psička. Težave se začnejo kopičiti, velikokrat še odlašajo in nas kontaktirajo, ko je res že hudo."

V Alfakanu verjamejo, da ima lahko vsak vzgojenega psa. "Skrbnikom podamo ustrezno znanje, ki ga potrebujejo, da lahko vzgojijo psa po svoji meri. Vzgojen pes nas lahko spremlja povsod - na dopustu, izletu, potovanju ali je le naš družabnik pri kavi ali na kavču. Pri naših tečajih in individualnem delu uporabljamo sodobne, pozitivne metode. Rezultat na koncu sta zadovoljna skrbnik in njegov pes, ki imata dober odnos, pes pa z veseljem posluša svojega skrbnika," pravi Alfakan inštruktorica Asja Šinigoj

Alfakanovci nas bodo obiskali tudi na Festivalu za ljubitelje živali 10. junija v Novi Gorici, kjer bodo na svoji točki nudili brezplačne nasvete pri vzgoji mladih psov, organizirajo pa tudi simpatično tekmo v odpoklicu. Na tekmo se lahko prijavite na info@alfakan.si, tekma bo potekala ob 16.50 na Trgu Edvarda Kardelja 1. Več o tekmi na dnu članka.

Z Asjo smo spregovorili o najpomembnejših poveljih, ki jih morajo znati psi, o pravilni in nepravilni vzgoji, o opozorilnih znakih psa, pa tudi o tem, kako se izogniti pasjim pretepom ter kako ukrepati, če do njega res pride ...

Alfakan | Avtor: Alfakan Alfakan
Katera so osnovna povelja, ki jih mora znati res čisto vsak pes?
Katera osnovna povelja mora poznati vsak pes je odvisno od vsakega pasjega skrbnika posebej, saj je dobro, da jih prilagodimo našemu življenjskemu stilu in posledično pričakovanjam do našega psa. Lahko pa bi izpostavili naslednje (imena so zapisana simbolično, vsak skrbnik si lahko za svojega psa izbere katerokoli povelje za določeno vedenje, le da psa prej nauči kaj pomeni to povelje):

- "sedi", "prostor"

- "počakaj"

- "pridi"

- "zraven noge" - za hojo na popuščenem povodcu

- "pusti"

- "pregled" - npr. za pregled tačk, zobovja, za mirnost pri česanju, striženju krempljev, brisanju po sprehodu

- "glej me" - za pozornost na nas

- "nagobčnik" - za mirno nošenje nagobčnika

- "ležišče" - za mirno ležanje na ležišču

Zakaj je odpoklic tako pomemben?
Odpoklic je pomemben, saj nam in našemu psu omogoči del svobode. Psa lahko spustimo na mestih, kjer je to dovoljeno. V tem času se lahko z njim ukvarjamo, ga kaj novega naučimo, se z njim igramo,... Če ga pokličemo, vemo, da bo prišel do nas. 

Obstaja 100 % odpoklic - se ga da doseči pri psu?
Obstaja. Lahko ga dosežemo pri vsakem psu, vendar se je potrebno zavedati, da je zanj potrebnega ogromno pravilnega treninga.

Na kakšen način?
Torej za zanesljiv, 100% odpoklic je potrebnega ogromno pravilnega treninga. Na začetku moramo dosledno upoštevati preventivo - v tem primeru je preventiva to, da imamo psa ves čas na povodcu (dokler ne obvlada odpoklica), da ne pride do neželenega vedenja. Neželeno vedenje v tem primeru je to, da ga kličemo in pes ne pride na klic. Tako ga učimo, da čeprav ga kličemo, se ni potrebno odzvati na klic. Torej psa imamo ves čas na povodcu (lahko je dolg - cca 8m) in vadimo odpoklic ter gremo čez vse korake učnega procesa pri psu. Na začetku vadimo v nemotečem okolju, kateremu postopno dodajamo motnje. Zelo pomembno je, da na začetku vedno izdatno pohvalimo in nagradimo vsak odpoklic. Kasneje začnemo nagrado zmanjševati.

 

Kdaj gre težje, katere so pogoste težave?
Težje gre predvsem takrat, ko ni bila vaja odpoklica naučena pravilno že od mladička. Kasneje, ko je pes odrasel in ima že kar zakoreninjeno napačno vedenje (da ni potrebno priti na klic), je seveda to vedenje težje odpravljati in priti do zanesljivega odpoklica. Težje je tudi v težjih pogojih (npr. odpoklic od drugega psa, od srne,...), vendar je s pravim treningom vse mogoče.

Katere so pogoste napake skrbnikov, ko psa učijo (ali ne učijo) odpoklica?
Najpogostejše napake so:

  • premalo treninga
  • napačen trening
  • trening le doma ali v enem okolju
  • napačno izbrana nagrada 
  • premalo utrjevanja, sploh v težjih okoljih

Kdaj lahko začnemo psa že učiti odpoklica?
Psa lahko s pozitivno motivacijo začnemo učiti odpoklica takoj, ko ga pripeljemo domov.

Alfakan | Avtor: Alfakan Alfakan

Kakšni so vaši pomembni uspehi, dosežki - uspehi vaših inštruktorjev, tečanjikov ...
Naši najpomembnejši uspehi so definitivno to, da uspešno predamo znanje in motivacijo ekipi skrbnik in njegov pes. Zadovoljni tečajniki, ki so pridno delali in zgradili dober odnos s svojim psom so definitivno naš največji uspeh.

Znani ste tudi pri vzgoji, prevzgoji problematičnih psov - je tega veliko? Zakaj?
Tako je, ukvarjamo se tudi z vzgojo in prevzgojo, čeprav imamo polne roke dela z našimi skupinskimi tečaji vzgoje. Individualnega dela je še vedno veliko. Žal veliko pasjih skrbnikov misli, da ne potrebuje pomoči v obliki tečaja ko pripeljejo domov mladička ali pa ko posvojijo psička. Težave se začnejo kopičiti, velikokrat še odlašajo in nas kontaktirajo, ko je res že hudo. Prej kot se začne aktivno in pravilno delo pasjega skrbnika lažje gre vse skupaj.

Kakšne so lahko posledice, če se ne menimo za opozorilne znake pri psu in ne poiščemo strokovne pomoči - ter - kakšni sploh so opozorilni znaki?
Psi komunicirajo svoje počutje skozi 30 in več različnih miritvenih signalov. Psi so nekofliktna bitja in se želijo neprijetnim, konfliktnim situacijam izogniti z uporabo miritvenih signalov. Miritveni signali naj bi dogajanje umirili.

14 najpogosteje spregledanih miritvenih signalov katere psi poskušajo komunicirati, ko so soočeni z za njih potencialno stresno, neprijetno ali negativno situacijo:

- obračanje glave (pogled stran)

- nastavljanje hrbta (obračanje v drugo smer)

- mežikanje (zapiranje oči)

- raztegovanje (predklon z raztegnjenimi sprednjimi tacami)

- vleganje na tla (preža)

- oblizovanje

- vihanje robov ustnic (nasmihanje)

- ovohavanje tal

- zehanje

- dvig sprednje tačke

- zmrzovanje

- hoja v loku (namesto direktno naprej, npr. v drugega psa)

- cmočkanje z gobcem

- zelo počasna (in previdna) hoja

Seveda je potrebno te miritvene signale vzeti v kontekst celotne situacije ter opazovati še drugo telesno govorico. Npr. ni vsako oblizovanje miritveni signalov - lahko da se pes oblizuje ker ravnokar jemo in si želi naše hrane. Če pa se to dogaja v kakšni drugi situaciji in je prisoten še kakšen drug miritveni signalo pa je potrebno biti pozoren.

V kolikor spregledamo miritvene signale in ne upoštevamo pasje telesne govorice ali celo svojega psa kaznujemo, preidejo psi v drugo fazo, kjer se že počutijo ogrožene in jasno komunicirajo s kazanjem zob, dvigovanjem ustnic in renčanjem. Če ignoriramo tudi drugo fazo ali jo ponovno kaznujemo, psi prenehajo s komunikacijo in preidejo v reakcijo. Reakcije so odvisne od psa do psa. Lahko pride do napada, do ugriza ali do pobega psa.

Kaj narediti, če se dva psa stepeta - kako ukrepati in kako ne ukrepati - govorim o dveh srednjih ali večjih pasmah.
Ko se dva psa stepeta smo že skoraj vse zamudili. Torej potrebno je ravnati odgovorno in prej poskrbeti za varnost - če imamo psa spuščenega mora le ta imeti zanesljiv, 100% odpoklic. Ko vidimo psa, ga pokličemo in pripnemo. Če odpoklic ni zanesljiv, moramo imeti psa cel čas na povodcu ter povodec skrajšati ko vidimo, da se nam približuje drug pes. Namreč drugega psa ne poznamo, tudi če je naš pes prijazen ni nujno, da je tudi tak drug pes (lahko je imel slabo izkušnjo in se psov boji ali do njih vede agresivno, lahko da je poškodovan, star,...). Možno je tudi, da se dva psa med sabo ne marata, čeprav nimata težav z ostalimi psi. Torej nikoli ne vemo in potrebno je ravnati odgovorno in imeti psa 100% pod kontrolo. Že se že stepeta je potrebno ostati miren. Ne kričimo in skačemo okoli psov saj lahko vse še poslabšamo. Z rokami ne posegamo proti gobcu in glavi psa, saj nas lahko nenamerno poškoduje. Lahko spustimo kakšen močan, nenavaden zvok da oba psa preseneti in za trenutek prenehata s pretepom - v tistem trenutku naj oba skrbnika psa pri zadnjem delu potegneta psa proti sebi in zadržita. Lahko tudi oba skrbnika na enkrat primeta vsak svojega psa za rep ali zadnje noge ter jih na enkrat potegneta vsak proti sebi.

Kaj pa narediti, če tuj pes zagrabi našega, ki je manjši - kako ukrepati in kako ne ukrepati?
Težko je govoriti na pamet, ker je vse odvisno od situacije. Poskusiti zadevo čim prej umiriti, manjšega psa ne vlečemo iz gobca večjega psa saj lahko še bolj stisne ali ga raztrgamo. Lahko psu kaj vržete čez glavo - npr. jakno. To ga lahko zmede in spusti ugriz. Lahko si pomagate s kakšnim curkom, razpršilom,...

Predvsem skrbniki manjših psov, ali mladičev ali starejših in bolnih psov se še dodatno bojijo napada drugega psa, saj je lahko zanje usoden. Kaj lahko naredijo, da se zaščitijo? Obstajajo kakšni pripomočki (voda, sprej ...) - kar lahko pomaga?
Če so predeli, kjer skrbniki vedo, da se nahajajo spuščeni psi, ki niso pod nadzorom naj se teh okolij raje izogibajo. Kot zaščito lahko uporabite poper sprej - ko se vam pes približuje ga lahko pošpricate. To ga bo zmotilo, postalo mu bo neprijetno in se bo umaknil. Lahko uporabite tudi deodorant. 

Alfakan | Avtor: Alfakan Alfakan
Na Festivalu za ljubitelje živali 10. junija, boste organizirali tekmovanje v odpoklicu - kako bo izgledalo, kdo se ga lahko udeleži in kam se lahko prijavijo? 
Tako je, organizirali bomo tekmovanje v odpoklicu. Torej kateri pes bo na določeni razdalji najhitreje pritekel do svojega skrbnika. Na enkrat bosta tekmovala dva para (torej dva skrbnika in njuna psa). Psi bodo zaradi varnosti na daljših povodcih (okoli 8 m). Če kdo daljšega povodca nima, ga bomo priskrbeli mi. Skrbnika bosta psa postavila za črto s poveljem za čakanje (če psi še ne znajo počakati ga lahko tudi pomočnik pridrži).

Od psa se bosta oddaljila in na znak psa poklicala. Takrat se bo začel meriti čas, ki se bo meril dokler pes ne bo prečkal druge (ciljne) črte pri svojem skrbniku. Za najhitrejše tri pare bomo Alfakan in trgovinica za opremo za male živali Sonny Pethouse podarili lepe nagrade. Prijavite se lahko na naša družabna omrežja ali mail: info@alfakan.si

Komentarjev 1
  • Kmodri 17:05 04.junij 2023.

    Tale zmaga: "Psi so nekofliktna bitja" Sosedov cucek me je redno napadal in cefral hlače. Ker se ga ni dalo umiriti sem ga pričakal kot žogo. Dobro odmerjena brca v predel vratu je pomagala, da se je cvileče odplazila proč. ...prikaži več Sprva ni odnehal in ko je 3x fasal udarce je pomagalo. Vajo sem ponovil vsakič, ko je v diru poskušal. No, po mesecu dni je samo še lajal. Pa: tega ne priporočam, razen če igrate nogomet..