Slovenija
6841 ogledov

NIJZ: Tudi mi se sprašujemo

Koronavirus Epa
V Franciji upad za 50 odstotkov, kaj dela Slovenija narobe?

Včeraj je bilo V Sloveniji pozitivnih PCR testov 2429, kar pomeni skok na 33,8-odstotni delež okuženih. Trenutno imamo tako več kot 20 tisoč aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. Razlog za večje število novoodkritih okužb na NIJZ pripisujejo uvajanjuhitrih testov, ki se, če so pozitivni, potrjujejo s PCR testi. Hitre teste so začeli uvajati med zdravstvenim osebjem in v DSO, z njimi pa testirajo tudi tiste, ki nimajo znakov okužb. 

NIJZ: "Tudi mi se sprašujemo, zakaj"

Število na novo okuženih je najbolj upadlo na Gorenjskem, v vseh ostalih regijah pa število novih okužb ostaja na platoju ali pa še raste.
Kaj je torej razlog, da število okužb v nekaterih regijah upada, v drugih pokrajinah pa stagnira ali celo raste, glede na to, da za celotno Slovenijo veljajo enaki ukrepi, smo vprašali namestnico predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuško Čakš Jager. "Tudi mi sami smo se spraševali, zakaj," odgovarja Čakš Jagrova. "Res je, da v tej situaciji ni dovolj kapacitet, da bi lahko v vsak ukrep podrobno pogledali in ga ocenjevali. Naša ocena, zelo pavšalna, je bila, da so ljudje, s tem, ko so imeli tako visok odstotek pozitivnih, vzeli stvar malo bolj zares in se držali osnovnih ukrepov."

Stanje po regijah | Avtor: NIJZ NIJZ

Okužbe v DSO: "Nakazan je rahel upad"

Kot doslej je velik porast predvsem v v starostni skupini 85+ in v delovno aktivni populaciji med 35 in 54 let. 

V domovih za ostarele (DSO) je skupno število okuženih varovancev in zaposlenih v zadnjem tednu zraslo na 8379. "Vendarle, če pogledamo po dnevih, vidimo, da je nakazan rahel upad. Res pa je, da se je v DSO začelo izvajanje hitrih testiranj, kar bo verjetno pokazalo rahlo povečanje v naslednjih dneh, saj pričakujemo, da bodo te hitre teste, ki bodo pozitivni, skušali potrditi s PCR testi," pravi Čakš Jagrova.

"Ljudje še vedno ne spoštujejo osnovnih pravil"

V anketah, ki jih zdravniki opravijo z okuženimi pacienti, ti priznavajo, da ne nosijo mask na delovnih mestih ali ne upoštevajo distance ali pa se "sprostijo preveč, kot bi okolje dopuščalo", navaja Čakš Jagrova. 

"Številne ankete, ki ste jih v zadnjem času nakazujejo, da posamezniki ne spoštujejo najbolj enostavnih pravil, kot so distanca, umivanje in razkuževanje rok ter pravilno nošenje mask. Zato je izjemno pomembno, da kljub vsem načrtom na delovnih mestih in vseh spodbudam, ki jih dajemo zaposlenim, je vsak posameznik tisti, ki vzame zares in to na pravilni način izvaja osnovne ukrepe. Le tako bodo vsa prizadevanja končno dosegla nek učinek."

V Franciji upad za 50 odstotkov, kaj dela Slovenija narobe?

V Evropi in v svetu so številke okuženih z novim koronavirusom v upadanju, skupaj so doslej zabeležili več kot  63 milijonov okužb, največ v ZDA, kjer je tudi največ smrti zaradi covida ter v Indiji in Braziliji.
V Evropi je preko 18 milijonov potrjenih primerov, največ v Rusiji, število smrti je najvišje v Veliki Britaniji. 

Medtem, ko je kar v 20-ih evropskih državah število novookuženih precej padlo, najbolj v Franciji, ker se je delež pozitivnih primerov v zadnjem tednu zmanjšal za polovico, je imela Slovenija včeraj le rahel padec pozitivnih primerov, to je -1,9.
"Evropske države kar enotno uvajajo iste ukrepe, tako, da ne morem izpostaviti nečesa, kar bi lahko iz neke druge države prinesli in rekli, to je bilo tisto, kar je odločilno pomagalo k upadanju," na vprašanje, kaj delamo v Sloveniji drugače kot v evropskih državah, kjer delež novookuženih upada, odgovarja Čakš Jagrova. "Neke skupne analize še ni in tudi države same še ne podajajo analiz, kaj je bilo tisto, kar je prevesilo v upad. Dejstvo pa je, ponovno in ponovno poudarjam, da naj vsak posameznik spoštuje tisto, kar je enostavno in priporočeno. In verjetno z neko zavestjo so ti ljudje videli, da drugače ne gre. In upam, da bomo to tudi mi spoznali čim prej."

Število pozitivnih primerov se še povečuje v Baltskih državah in na Madžarskem. 

 

Komentarjev 16
  • cioreapor 17:50 02.december 2020.

    www︎.︎Norias︆.︆net - oddličen projekt za odrrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks

  • Luksi 15:04 02.december 2020.

    Epidemija ne upada, ker vlada ne ukrepa pravilno, eno je tabanat o ukrepih po drugi strani pa večino javnih uslužbencev normalno dela v pisarnah, čeprav bi lahko od doma in to je zdaj največji razlog. Seveda bomo zdaj spet bsega drugi krivi..

  • Avatar drecos
    drecos 14:49 02.december 2020.

    s silo ne dosezes nicesar razen vecji odpor ko bodo to razumeli bo bolje