Slovenija
220 ogledov

Toliko bi po novem plačevali za zdravstveni prispevek

Kartica zdravstvenega zavarovanja Žurnal24 main
Ministrstvo za zdravje je spremenilo model, kako bi oblikovali zdravstveni prispevek.

Svetovalec ministrice za zdravje Dušan Keber je povedal, da je ministrstvo spremenilo predlog oblikovanja zdravstvenega prispevka tako, da bi šlo za davek na tekoči dohodek, torej na plače, pokojnine, avtorske honorarje, itd. "Nadomestilo bo zvezno, tako kot velja za zdravstveni prispevek. Predvidoma bo znašal 2,1 odstotka od bruto dohodkov in bo zato prispevek lahko znašal od štiri oz. pet evrov do približno 140 evrov," je pojasnil. Prav tako so se odločili za kapico v višini štirikratnika povprečne plače.

Okoli 70 odstotkov od 1,5 milijona zavarovancev bi tako plačevalo manj, 30 odstotkov pa več od premije dopolnilnega zavarovanja, ki jo plačujejo danes, pravi Keber. Med upokojenci jih bo manj plačevalo okoli 90 odstotkov, v povprečju šest evrov na mesec manj. Na letni ravni to znaša 36 milijonov evrov. 

Keber zatrjuje, da bi s tem modelom na letni ravni zbrali skupaj toliko denarja, kot ga zdaj zberejo z dopolnilnim zavarovanjem. "Denar, ki je že tukaj in ga zbiramo, a krivično, se bo sedaj v enaki meri zbiral na pravičnejši način," je dodal.

Model zbiranja je po njegovem mnenju enostaven in bi se lahko ob uveljavitvi novega zakona pobiral že mesec po uveljavitvi. 

Kaj bo z zavarovalnicami?

Keber pravi, da se postavlja le še vprašanje, kaj je smiselno prehodno obdobje za pravno upravičenost zavarovalnic, ki temeljijo na tem, da "so zavarovalnice verjele, da bo ta zakon večen". "Nič na tem svetu ni večno, zakon ne ukinja zavarovalnic, ampak doplačila," je dodal.

Po njegovih besedah bo treba tudi poiskati rešitev, kam bodo šli akumulirani dobički in rezervacije zavarovalnic iz preteklih let. Bi pa po njegovem mnenju lahko največja dopolnilna zavarovalnica Vzajemna vrnila ta denar zavarovancem. "To je moje stališče, pri tem še ni bilo jasnega dogovora," je opozoril.

Najprej predlagali drug sistem

Ministrstvo je sprva predvidevalo, da bi bilo zdravstveno nadomestilo odmerjeno od bruto dohodkov posameznika za dve leti nazaj. Zavezanci bi bili razvrščeni v sedem razredov. Omenjeni predlog je komentiral pravnik Rajko Pirnat, ki ga je označil za neustaven. Kaj je še povedal Pirnat, lahko preberete TUKAJ. 

Keber je dejal, da novi predlog upošteva pripombe, ki jih je danes predstavil Pirnat. Niso pa še v celoti usklajeni z ministrstvom za finance. "Ravno okrog modela imamo intenzivne pogovore. Mislim, da bodo Pirnatove pripombe celo koristno pripomogle k argumentaciji, zakaj je ta drug model boljši," je dejal.

Finančna ministrica nekaj ur prej: "Ideja je bila opuščena"

Nov predlog pa ni še usklajen z ministrstvom za finance. Ko so ministrico Matejo Vraničar Erman ob robu srečanja finančnih ministrov EU v Bruslju vprašali o oblikovanju takšnega nadomestila, je odgovorila: "Ideja je bila opuščena, ker ima kar veliko negativnih posledic in me pravzaprav preseneča, da jo ponovno oživljate".

Keber je dejal, da se z ministrstvom za finance usklajujejo glede modela. "Mislim, da bodo Pirnatove pripombe celo koristno pripomogle k argumentaciji, zakaj je ta drugi model boljši," je dejal. Glede izjave ministrice je dejal, da bo to morala pojasniti sama. 

Koalicijskim partnerjem naj bi poglavitne rešitve, ki so nastale na podlagi javne razprave, predstavili še ta teden. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Avatar Leon
    Leon 08:52 25.maj 2017.

    Nič bat ! Prej bo vlada razpadla in zakon ki so ga TRI LETA obljubljali .

  • Janez_53 10:53 24.maj 2017.

    Če imaš dobro plačo, ti ne bo hudega - še vedno ti bo ostalo dovolj. Če pa imaš nizgo plačo, boš pa vesel, kajti plačeval boš manj kot do sedaj! Ja, logično, da osnovno zavarovanje ostane! Kako pa si si ...prikaži več to predstavljal, da bi kar ukinili osnovno zdravstveno zavarovanje?

  • goldhorn 09:39 24.maj 2017.

    Spet se grejo neko nepravično socialistično uravnilovko. Tisti z višjimi dohodki že sedaj plačujejo večji prispevek za zdravstvo, sedaj bodo dodatno višje obdavčeni še za dodatno zavarovanje. Čakalna doba in zdravstvena usluga pa enaka kot pri tistemu, ki v malho ...prikaži več skoraj ne prispeva. Upam da se ustanovi kaka iniciativa, ki bo zakon spravila na referendum.