Slovenija
279 ogledov

Tožilstvo bi Janši odvzelo 400.000 evrov premoženja nezakonitega izvora

Janez Janša Saša Despot
Specializirano državno tožilstvo naj bi po poročanju medijev na sodišče vložilo tožbo zoper predsednika SDS Janeza Janšo, s katero zahteva odvzem premoženja nezakonitega izvora. Po neuradnih podatkih gre za skoraj 400.000 evrov.

Na specializiranem tožilstvu so za Delo potrdili, da so vložili tožbo "zoper eno fizično osebo zaradi odvzema premoženja nezakonitega izvora", a po podatkih Dela ni nikakršnega dvoma, da je toženi prav predsednik SDS.

Vložitev tožbe je posledica finančne preiskave, v kateri je tožilstvo preverjalo premoženje Janeza Janše in povezanih oseb: njegove žene Urške Bačovnik Janša, brata Rajka Janše in sestrične Janševe žene Nataše Pajenk, ki je kot bančnica skrbela za bančne posle družine Janša.

Tožba le zoper Janšo

Tožbo je tožilstvo vložilo le zoper Janšo, saj je očitno le pri njem ugotovilo razhajanje v premoženju, vrednost spornega predmeta pa je po podatkih tožilstva 395.388 evrov, čeprav so v finančni preiskavi ugotovili razliko med realnimi prihodki in dejansko porabo v višini nekaj več kot pol milijona evrov, poročata Delo in POP TV. Katero premoženje natančno želi tožilstvo odvzeti s tožbo, še ni znano.

Finančna preiskava Janše in povezanih oseb se je začela septembra 2013 na podlagi pisne pobude, podatkov avstrijskega urada za preprečevanje pranja denarja in ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki je Janši očitala za 210.000 evrov nepojasnjenega premoženja. Vrhovno sodišče je sicer poročilo KPK naknadno odpravilo, ker Janša na osnutek poročila in ugotovitev ni mogel dati pripomb, s tem mu je bila kršena ena od ustavnih pravic. A je nato senat KPK v drugi postavi postopek ponovil in prišel do enakih ugotovitev.

Na vložitev tožbe čakali dve leti

Preiskavo, ki je trajala poldrugo leto, so končali aprila 2015. Odgovor na vprašanje, zakaj je tožilstvo potrebovalo dve leti za vložitev tožbe, je zelo verjetno v tem, da je čakalo na odločitev ustavnega sodišča, ki je pred kratkim pri presoji zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora v primeru Tošić ugotovilo, da je z ustavo neskladen le manjši del enega člena (prejšnjega) zakona, ki govori o tako imenovanem pomešanem premoženju, poroča spletno Delo.

STA se je za komentar predsednika SDS obrnila na stranko, sicer pa je Janša že večkrat dejal, da je doslej že vse pojasnil, odreditev finančne preiskave pa je pospremil z izjavo, da je "nezakonita in neustavna". Ko je bil po preiskavi povabljen na tožilstvo, da pojasni svojo plat zgodbe, se na narok pogovora s tožilci ni odzval. Prav tako je trdil, da bi bilo treba finančno preiskavo ustaviti, ker so potekli roki za vložitev tožbe. In čeprav bi morala biti finančna preiskava tajna, saj zanjo predvsem osebe, ki jih preiskujejo, ne smejo izvedeti, je eden od spletnih portalov objavil odredbo o finančni preiskavi zoper Janšo in člane njegove družine ter pokojnega Jožeta Zagožna. Preiskovalci so se po odredbi sodeč lotili predvsem nepremičnin, vozil in bančnih računov Janše in Zagožna, pretresali pa so obdobje trinajstih let, od 1. januarja 2000.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 28
  • pups 14:32 20.april 2017.

    Rdečkarji so začeli metati predvolilne bombice. Že videno...

  • Avatar čavez
    čavez 12:33 20.april 2017.

    Kam je pa Kučanovih 22 milijonov dolarjev poniknilo.

  • patrijarh 12:29 20.april 2017.

    Levakom prihaja.Tudi to je nekaj.