Slovenija
12 ogledov

Trg ne škoduje spletnim medijem

Žurnal24 main
V Ljubljani se začenja četrti Teden novinarstva, ki ga tudi letos organizira Društvo študentov novinarstva FEJS Slovenija. Na FDV so pripravili okroglo mizo o spletnem novinarstvu.

Na Fakulteti za družbene vede (FDV) v Ljubljani so v sklopu tedna novinarstva izvedli okroglo mizo z naslovom Zakaj so morali vsi mediji na splet? Sledila je predstavitev nekaterih slovenskih spletnih medijev, prvi dan pa je sklenil posebni gost – spletni poročevalec Luka Koper oziroma Jonas Žnidaršič.

Nizka donosnost spletnih medijev
Igor Vobič
, asistent na FDV, je uvodoma dejal, da v spletnih medijih delajo predvsem študentje, ki "reciklirajo" agencijske novice. Dodal je, da spletni mediji svojim lastnikom ne prinašajo visokih dobičkov, vendar privlačijo čedalje več ljudi, in to ne samo kot pasivne bralce, saj naj bi do štiristo tisoč tisoč Slovencev sodelovalo na vsaj enem od spletnih forumov.

Vodja Multimedijskega centra (MMC) RTV Slovenija Zvezdan Martič je opozoril na poslanstvo RTV: "Na našem spletnem portalu se najbolj berejo novice s področja športa in zabave. Ker pa je RTV javni zavod, na našem portalu skrbimo tudi za ustrezno pokritost resnih tematik, kot sta politika in kultura." Martič je še opozoril na podcenjenost teleksta, ki ga redno bere več kot pol milijona ljudi, pa je kljub temu nezanimiv za marketing.

 
 

Če je vse, kar izhaja iz trga, res slabo, potem je sovjetska Pravda kakovostnejša kot ameriški Washington Post.

Peter Frankl, odgovorni urednik Financ

 
Peter Frankl, odgovorni urednik časnika Finance, pa se je zoperstavil po njegovem napačnemu mnenju, da "je to, kar izhaja iz trga, slabo, kar pa je dobro, ne izhaja trga". Izpostavil je, da so spletni mediji večinoma brezplačni, saj si dohodke zagotavljajo s trženjem oglasnega prostora. Komentiral je tudi trend, da ima čedalje več spletnih medijev lastno videoprodukcijo: "To je projekt, ki veliko stane, zato je njegova nadaljnja prihodnost vprašljiva."

Teden novinarstva se nadaljuje
V torek bodo udeleženci ob razpravi s spletnimi novinarji spoznavali delavnik spletnega novinarja, nato pa se bodo udeleženci delavnice lotili ustvarjanja pravih spletnih novinarskih prispevkov. Teden novinarstva se bo končal v četrtek s podelitvijo priznanj najboljšim avtorjem prispevkov, narejenih pri delavnici spletnega novinarstva na Tednu novinarstva 2008, še piše v sporočilu društva študentov novinarstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.