Slovenija
33 ogledov

Trgovanje z vplivom nič več mrtva točka na papirju

slovenija 05.06.13, Franci Matoz, Janez Jansa, Patria, sodisce, sojenje, sodba, Anže Petkovšek
KPK: Trgovanje z vplivom nič več mrtva točka na papirju

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) se je odzvala na včerajšnjo sodbo v primeru Patria.

Poudarjajo, da gre za eno prvih sodnih odločb za kaznivo dejanje sprejemanja daril za nezakonito posredovanje, ki se pogosto imenuje tudi "trgovanje z vplivom".

Slovenska zakonodaja je sicer to inkriminirala že pred desetletjem. "Žal je bilo pretežno mrtva črka na papirju, in to kljub temu, da je nezakonito trgovanje z vplivom, zvezami in poznanstvi v politični in gospodarski sferi ena bolj tipičnih oblik (sistemske) korupcije v Sloveniji, ki se izvaja na račun javnega dobrega z namenom pridobivanja protipravne premoženjske koristi za storilca ali za koga drugega. Njena žrtev in talci pa smo vsi prebivalci Republike Slovenije. Prav tako se v slovenski splošni in strokovni javnosti še ni uveljavilo, da je kazniva tudi že zgolj sama obljuba ali sprejem obljube podkupnine," so zapisali pri KPK.

Konec začetka

Podprli so pravosodne organe in dodali, da je včerajšnja sodba postavila nove standarde, ne glede na to, kakšna bo končna pravnomočna odločitev.

"Ta sodba, če bo prestala vse pritožbene instance, ne more biti zadnja in edina. Nobena tudi ne sme imeti politične barve. In – če uporabimo besede W. Churchilla – ta sodba ni začetek konca, ampak konec začetka obravnavanja korupcije v Sloveniji zgolj prek politike in medijev, namesto skozi ustrezne pravne postopke, ki bodo imeli za posledice tako obsodilne kot oprostilne sodbe," še menijo v KPK.

Komentarjev 13
  • mph 23:19 06.junij 2013.

    Lepše kot tako napisano .... Sicer pa, kaj so ugotovili glede vodje sekte oz. bi rekli temu lahko guruja sekte, pa so lepo pokazali pravosodni mlini Avstrije in Finske, ki bi jim zelo težko očitali udbokučanomafijsko ozadje.

  • Stolp 20:47 06.junij 2013.

    Tudi jaz ne bi imel problemov, če bi ga obsodili na podlagi dokazov ne pa indicev in domnev. In če bi kogarkoli obsodili(pravzaprav jih kar naprej če pozorno bereš samo črno kroniko) na tak način bi ravno tako protestiral.<br ...prikaži večr />Kar se tiče Avstrije so tam obsodili zgolj Riedla(ostale oprostiliI), na Finskem se pa še niti začelo.

  • joc2013 20:26 06.junij 2013.

    Vse bolj se zdi, da SDS ni samo politična stranka, apak je tudi sekta. Sektaški nastopi članstva in podpornikov, ki so včeraj histerično manifestirali sprejetje sodbe njihovega leaderja je predsej tipično za sektaški pristop. Dva stavka iz sodbe, ki ...prikaži več ju je njihov vodja sekte vbil v podzavest ponavljajo do onemoglosti in so pripravljeni zanj marsikaj storiti. Če se bo to nadaljevalo v taki meri, mislim, da bi stranko morali izbrisati iz registra političnih strank, saj ni dopustno rušiti temeljne institucije demokratične države, kot sodstvo zagotovo je. Če ni pravice doma, pa je v tujini, in po taki poti kot ostali smrtniki, bo moral tudi vodja sekte, ki mu nekaj desettisoč eur ne dela težav in ne bo obubožal zaradi takega postopka, kot so to bili npr. izbrisani.