Slovenija
1861 ogledov

Trgovci vam pri plačilu s kartico ne bodo smeli več zaračunati provizije

pos terminal Saša Despot
Kmalu po novem letu se bodo potrošniki lahko razveselili še enega skritega stroška manj. Na ravni evropske unije bo namreč prepovedano zaračunavati proviziji - tudi pri spletnih nakupih.

Tik pred nakupom, ko ste že sprijaznili s ceno, vam trgovec pristavi še pribitek za uporabo plačilne in kreditne kartice? Največji evropski nizkocenovnik Ryanair na primer zaračunava dvoodstotno provizijo, Easyjet enoodstotno. Nadležno, a nova evropska direktiva o plačilnih storitvah na notranjem trgu, ki jo morajo države sprejeti do januarja, naj bi takšne prakse končala.

"Po 13. januarju 2018 bodo takšna nadomestila prepovedana," napovedujejo na Banki Slovenije.

Takšna praksa je bila na ravni Evropske unije le deloma omejene od konca 2015, ko je obveljalo, da provizije pri plačilnih transakcijah z debetnimi karticami ne smejo biti višje od 0,2 odstotka vrednosti posamezne transakcije, pri plačilnih transakcijah s kreditnimi karticami od 0,3 odstotka vrednosti transakcije.

A nekateri trgovci, na primer že omenjena nizkocenovnika, sta se na omenjena določila požvižgala. Za The Telegraph sta prevoznika povedala, da strošek, ki ga zaračunajo potrošnikom ne predstavlja le provizije za plačilo s kreditno kartico, ampak tudi druge bančne stroške.

Ker uredba o medbančnih provizijah ne izključuje kartičnih plačil preko spleta, bi sicer morala enako pravila veljati tudi za spletne trgovce v Evropski uniji.

Za uveljavitev evropskih določil, ki prepovedujejo zaračunavanje provizije debetnih in tudi kreditnih kartic, so sicer zadolžene države članice. "Države članice morajo sprejeti in objaviti predpise do 13. januarjem 2018," pojasnjujejo na Banki Slovenije in dodajajo, da takrat ti predpisi začenjajo tudi veljati.

Komentarjev 10
  • svašta 08:31 14.junij 2017.

    Kaj pa na pošti? Pa pri registraciji vozila? Če se plača s kartico, sploh eurocard, plačaš k nor provizijo...pa dvig z eurocardom na bankomatu?

  • allstarr111 19:42 13.junij 2017.

    Ampak spet do 13 januarja 18 ne bo spremembe, zakaj ne npr. takoj jutri ali ajde konc meseca, zakaj čez 6 mesecev. Kaj se bo zgodilo, dvignili bodo provizijo in jo pridno cuzali do jan 2018, med tem pa se ...prikaži več že domislili NOVE postavke za free money :)

  • Štefan Žibrik 15:49 13.junij 2017.

    Kako ne bodo tega zaračunavali trgovci, ko pa tudi država zaračunava ; npr. ob plačilu cestne takse ob registraciji vozila, če plačamo z kartico, čeprav je sama sprejela - odločila kartico za plačilno sredstvo. Dvoličnost, KOT POVSOD, ko gre za ...prikaži več državo, pravila ne veljajo ! SRAMOTA !