Slovenija
106 ogledov

Tudi invalidi morajo na WC

Vojko Gašperut
1/2
Suzana Kos
V najbolj turistični občini pri nas ni javnega stranišča za invalide; bo pa kmalu pešpot za slepe.

"V vladni razpravi o vinjetah oziroma novem vinjetnem razredu (gre za vinjete, ki bodo dvakrat dražje od letnih vinjet za osebna vozila in bodo stale 220 evrov; morala pa jih bodo imeti osebna dvosledna vozila z višino vozila nad prvo osjo 1,30 m ali več, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kilogramov, op.p.) smo žal povsem izključili invalide. Če imajo druge države tako urejeno, ne vidim razloga, da takšne prakse ne bi posnemali tudi pri nas. Vlada je pristojnemu ministrstvu naročila naj preveri, kako je z možnostjo subvencij za vinjete za vozila, s katerimi se vozijo invalidi in družine z večjim številom otrok. Za zdaj pa sklepa na to temo še nismo sprejeli," pravi minister Karl Erjavec.

Na mednarodnem srečanju nacionalnih organizacij, ki združujejo para in tetraplegike iz jugovzhodne Evrope so ga danes namreč opozorili, da so invalidi na Hrvaškem, v Srbiji in Makedoniji oproščeni plačila vinjet in da si države med seboj te stroške poravnajo, ne da bi s temi izdatki obremenjevale invalide, ki potujejo prek meja svojih držav.

Izrabiti denar EU

"V teh težkih časih, zlasti zdaj, ko se soočamo z vprašanjem, kako zapreti proračun oziroma uskladiti odhodke in prihodke državne blagajne je aktualno vprašanje, kako sploh ohraniti pridobljene pravice oziroma finančna sredstva, ki so za njihovo uresničevanje potrebna. Kar se tiče invalidov in evropskih sredstev, pa lahko občine slednja izkoristijo tudi za to, da postanejo mesta invalidom bolj prijazna," je dodal minister Erjavec.

Še ni wc-ja, bo pa pešpot

Vojko Gašperut | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos
"Piran nima javnega stranišča, v katerem bi se lahko olajšali invalidi, kolikor vem so le v enem lokalu stranišče priredili tako, da lahko vanj z invalidskim vozičkom pridemo tudi mi. Ali boste na to temo kaj storili," pa je Petra Bossmana, župana najbolj turistične občine pri nas, ki je te dni gostil predstavnike invalidskih organizacij sedmih držav vprašal Vojko Gašperut, slikar, ki slika z usti. Pri skoku v morje si je leta 1966 poškodoval hrbtenico in od tedaj je tetraplegik. "Invalidi vsekakor ne potrebujete usmiljenja, pač pa predvsem možnost, da po svojih močeh prispevate pri razvoju države; res je, da včasih pri odločitvah na invalide pozabimo, a to skušamo vselej popraviti. Zdaj tako na primer načrtujemo, da bomo pešpot od Fiese do Pirana opremili tako, da bo primerna tudi za slepe sprehajalce," je povedal Bossman.

Na mednarodnem srečanju predstavnikov invalidskih so danes podpisali tudi memorandum medsebojnem sodelovanju. "Če smo organizirani, se nas bolje sliši," je ob tem poudaril predsednik zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.