Slovenija
2648 ogledov

Ugotovitve: Veliko ljudi sploh ne ve, kateri ukrepi so trenutno v veljavi

maske ulica Ljubljana covid.19 Profimedia
Pri poznavanju trenutno veljavnih ukrepov je očitno kar nekaj zmede.

Sodeč po rezultatih Valiconove raziskave #Novanormalnost, je prebivalstvo precej slabo informirano glede ukrepov, ki jih je v zvezi z zajezitvijo širjenja covida-19 sprejela vlada. 

Najbolj poznana je odločitev o odprtju šol za učence prve triade. Da se sprošča ta ukrep, je vedelo 90 % anketiranih, preostali so odgovorili, da se ne sprosti (4 %), da ne vedo (4 %) ali jih to ne zanima (2 %). Visoko je tudi zavedanje o odpiranju servisnih delavnic za motorna vozila in kolesa, vsesplošno odpiranje vrtcev, smučišč in specializiranih trgovin z otroškim programom. Za sproščanje teh ukrepov je vedelo vsaj štiri petine anketirancev. Majhen delež anketirancev je odgovoril, da se ti ukrepi ne sproščajo, približno desetina pa se je tu odločila za odgovor "ne vem".

Manj poznano je sproščanje ukrepa o zaprtju muzejev, galerij in knjižnic, za katerega ve 71 % anketirancev.

Sproščanje ukrepov | Avtor: Valicon #Novanormalnost Valicon #Novanormalnost
Pri poznavanju trenutno veljavnih ukrepov je očitno kar nekaj zmede, saj skoraj polovica anketirancev odgovarja tudi, da se odpirajo avtopralnice, ena tretjina anketirancev pa, da se odpirajo tudi trgovine s tehničnim blagom. Enak odstotek ne ve, ali se te trgovine odpirajo. Petina anketirancev odgovarja, da se odpirajo trgovine z oblačili in da je dovoljeno zbiranje do 10 oseb, pri čemer še dodatnih 34 % ne ve, ali je zbiranje do 10 oseb dovoljeno. Prav tako jih 19 % ne ve, ali so trgovine z oblačili lahko odprte ali ne. 40 % anketirancev si prav tako ni čisto na jasnem glede odprtja trgovin z obutvijo (18 % jih odgovarja da se odpirajo, 22 % pa, da tega ne vedo), podobno velja za masažne salone, kjer je 15 % anketirancev odgovorilo da se odpirajo, približno tretjina pa je izbrala odgovor "ne vem".

Večina informacije pridobiva iz objav v medijih

Preverjali so tudi, od kod ljudje pridobivajo informacije o trentuno veljavnih ukrepih in ugotovili, da kar tri četrtine anketirancev vire informacij pridobiva iz objav v medijih, ena tretjina iz objav na družbenih omrežjih. Približno petina anketirancev je odgovorila, da se informirajo preko vladnih novinarskih konferenc, prijateljev, znancev in sorodnikov, družinskih članov, ali NIJZ. 15 % anketirancev je odgovorilo, da spremljajo objave na spletni strani gov.si, enak odstotek pa informacije poišče preko kanalov projekta Sledilnik Covid-19.

Viri informacij | Avtor: Valicon #Novanormalnost Valicon #Novanormalnost
Preverjali so tudi, kakšen je odnos staršev do vračanja otrok v šole - po predvidenem protokolu podpirata vračanje otrok v šole slabi dve tretjini, dobra petina podpira drugačno obliko vračanja v šole, le ena desetina vprašanih pa vračanju otrok v šole nasprotuje.  

Zanimalo jih je še, kako bodo odpiranje vrtcev za vse izkoristili starši mlajših otrok. Med njimi jih je slaba polovica odgovorila, da se njihovi otroci ta teden vračajo v vrtec, približno četrtina jih je imela otroke v vrtcih že prej, podoben delež pa se jih je odločilo, da bodo otroci ostali doma, oziroma v varstvu tudi po sprostitvi tega ukrepa.

dezurni@zurnal24.si

Covid-19, Hrvaška COVID-19 Zdravje Takšni podatki prihajajo s Hrvaške. Kako je to mogoče?

 

Komentarjev 6
  • Janez 06:44 26.januar 2021.

    Spremljam novice redno, skušam biti obveščen pa vendar opažam, da sem zaradi neprestanega spreminjanja ukrepov zmeden in da ne vem natančno kateri ukrepi veljajo in kateri ne. Ukrepa gibanja med občinami pa tako že ves čas ne upoštevam saj je ...prikaži več neumen!! Ta vlada je nesposobna in mislim da se jim moramo ljudje upreti!!

  • krucefiks 21:36 25.januar 2021.

    Me sploh več ne zanimajo ukrepi ,keri hočejo bit ovce naj bodo ,njihova stvar

  • Antihojsarbeback 20:03 25.januar 2021.

    Saj še sami nimajo pojma kaj je v veljavi in kaj ni in še od tega je polovica neustavnega. Od te golazni ni drugo za pričakovati.