Slovenija
97 ogledov

UKC čaka na zavarovalnico

Irena Volkner
1/3
Anže Petkovšek
Irena Volkner se je odločila tožiti UKC, ker kljub dogovoru še ni prejela odškodnine. V UKC pojasnjujejo, da so njen odškodninski zahtevek predali zavarovalnici, ki mora poiskati izvedenca medicinske stroke, da bo presodil o višini odškodnine.

Irena Volkner, ki je imela tumor v glavi in je bila po nepojasnjenem odlašanju z operacijo v Ljubljani sredi februarja operirana v Tübingenu v Nemčiji, pet mesecev po sklenjenem dogovoru z Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana še vedno ni prejela odškodnine.

UKC čaka na mnenje izvedenca

Strokovni direktor kirurške klinike UKC Ljubljana Alojz Pleskovič je nato v izjavi za javnost povedal, da je zahtevek za mnenje izvedenca medicinske stroke prišel tudi na klinični oddelek za nevrokirurgijo, vendar mnenja niso izdali zaradi morebitnega pojava dvoma v njihovo objektivnost, pač pa so zahtevek predali "zavarovalnici, da si sama poišče izvedenca medicinske stroke, ki bo podal neodvisno mnenje", je pojasnil.

Po njegovih besedah zdaj čakajo prav na mnenje izvedenca, na podlagi tega pa se bo zavarovalnica odločila za višino tega odškodninskega zahtevka.

"UKC z vsemi potrebnimi postopki"

"UKC se je opravičil in je priznal, da je bilo nekaj narobe in zato ne oporeka odškodnini," pa je dejal predstojnik kliničnega oddelka za nevrokirurgijo Marjan Koršič in pojasnil, da je UKC sicer izpeljal vse potrebne organizacijske postopke, ki so sicer praksa v takih primerih.

"Dogovora ne spoštujejo"

Volknerjeva je pred tem na novinarski konferenci dejala, da se je 27. februarja ustno dogovorila z UKC Ljubljana, da ji bo klinični center povrnil vso škodo, ki jo je utrpela zaradi nerazumnega in po izrednem internem strokovnem nadzoru tudi priznanega napačnega odlašanja z operacijo.

Bolnica se je z dogovorom zavezala, da kliničnega centra ne bo tožila za odškodnino in da ne bo ovadila zdravnika Seyeda Yousefa Ardebilija, ki je bil zadolžen za njeno operacijo v Sloveniji. Prav tako se je zavezala, da Zdravniški zbornici Slovenije ne bo prijavila nikogar iz kliničnega oddelka nevrokirurgije ter da se ne bo več obračala na javnost.

"Vendar danes, pet mesecev po ustno sklenjenem dogovoru, za pretrpljeno škodo nisem prejela ničesar," je poudarila Volknerjeva. Zato bo, kot je dejala, proti Ardebiliju podala kazensko ovadbo, UKC Ljubljana pa bo tožila za odškodnino zaradi opustitve zdravljenja in napačnega zdravljenja. Poleg tega pa bo Zdravniški zbornici Slovenije prijavila neetično ravnanje zaposlenih UKC Ljubljana.

Brez osebnega opravičila

Ob tem je Volknerjeva še izpostavila, da jo moti predvsem to, da se ji Ardebili ni nikoli osebno opravičil, niti pisno niti ustno. "Ljudje se premalo pritožujejo, sicer bi bilo verjetno v UKC Ljubljana drugače, kar se tega tiče. Ljudje so preveč potrpežljivi," je še dejala.

Kot je povedala, se počuti izdano, saj se je le ona držala dogovora, sklenjenega z vodstvom UKC Ljubljana. Ob tem je izpostavila, da so ji po operaciji v Tübingenu priporočili obsevanje v Heidelbergu v Nemčiji, vendar na obsevanje ne more, saj Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije vseh stroškov ne krije, sama pa si stroškov potovanja in bivanja v Heidelbergu ne more privoščiti. Tako se zdaj Volknerjeva obseva na Onkološkem inštitutu, ki pa v nasprotju z obsevanjem v bolnišnici v Heidelbergu poleg bolnega tkiva obseva tudi zdravo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.