Slovenija
825 ogledov

UKC ugotovil več napak Ardebilija

janez remškar, andrej pitako Boštjan Tacol
UKC ugotovil neustreznost obravnave bolnice s tumorjem in nevrokirurg Ardebili, ki je Volknerjevo sprejel, je podcenil resnost tumorja. Prišlo je tudi do več drugih nepravilnosti. Zdravnik se bolnici opravičuje in dodaja:"Zagotavljam, da se neljubi zaplet ne bo ponovil."

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana  (UKC) je predstavilo rezultate strokovnega nadzora v primeru Irene Volkner. Ugotovili so neustreznost poteka obravnave bolnice in nevrokirurg Seyed Yousef Ardebili, ki je Volknerjevo sprejel s tumorjem v glavi, je podcenil resnost tumorja, je dejal Janez Remškar, svetovalec strokovne direktorice UKC Brigite Drnovšek Olup.

Ardebili obljublja, da se ne bo ponovilo

"Iskreno obžalujem, da je prišlo do neljubega zapleta pri zdravljenju gospe Volkner. Tudi javno se ji iskreno opravičujem in sem vesel, da dobro okreva po operaciji (opravičilo sem ji včeraj poslal tudi osebno)," se je odzval zdravnik in zagotovil, da bo spoštoval in izvajal vse ukrepe, ki jih bo določil izredni strokovni interni nadzor. "Zagotavljam, da se neljubi zaplet ne bo ponovil," je dodal.

Ugotovili več napak

Na odloge operacij je vplivalo več elementov: zasedenost zdravnika, ki primera ni doživljal kot izjemno nujnega, na bolnico pa je tudi delno pozabil. V nadzoru so ugotovili, da bi morali iti vsi kompleksni tumorji skozi konzilij, je povedal Remškar, ugotovili pa so tudi nekaj tehničnih napak – v dokumentaciji so opazili zamenjavo strani (na kateri strani glave je tumor), nekateri izvidi niso bili podpisani, kirurg pa je zelo slabo komuniciral z bolnico.

Volknerjeva zdravnika ne bo ovadila, želi pa odškodnino

Odvetnik Andrej Pitako je izrazil veselje, da je Volknerjeva odnesla celo kožo. Kazenske ovadbe zoper zdravnika njegova stranka ne bo vložila, je potrdil, ker je vesela, da je prišla do operacije, bo pa vložila odškodninski zahtevek pred tožbo. Strokovna direktorica je zagotovila, da bodo zahtevo hitro obravnavali in poskušali poravnati.

Volknerjeva je izgubila tudi delo, saj ji nihče ni verjel, da je res bolna.

"Če se nič ne stori, pacient ne more preživeti!"

Kot so poročali v oddaji Svet, je Irena Volkner zaradi glavobolov zdravnika prvič obiskala pred več kot petimi leti. Zaradi stopnjevanja bolečin jo je osebna zdravnica pod nujno napotila na nevrokirurgijo, kjer jo je sprejel dežurni zdravnik Ardebili. Prvo operacijo so napovedali januarja 2011, jo prestavili na september in oktober, a posega še vedno ni bilo, saj se je zdravnik nenehno odmikal, je pojasnila bolnica. Je pa doktor Ardebili aprila lani brez težav v enem dnevu operiral Ivana Zidarja. Strokovni nadzor je odločil, da je bila operacija nujna in zato tudi upravičena.

Specialist nevrokirurg Ardebili glede tega pojasnjuje, da "nisem zahteval in nikoli nisem prejel podkupnine, da bi pregledal ali operiral kateregakoli bolnika. Ker imam zelo dolgo čakalno dobo v UKCL, pa sem verjetno kateremu od pacientov, ki je želel biti pregledan takoj in z izrecno željo, da ga pregledam jaz, povedal, da lahko pride k meni v samoplačniško ambulanto, saj sem z dovoljenjem UKCL delal tudi v samoplačniških ambulantah in tudi operiral."

"Rad bi pomagal vsem, a to ni mogoče"

Julija je Ardebili Volknerjevo poslal na novo nevrološko kliniko zaradi suma, da ji tumor razžira žile v glavi, a se kljub nenehnim klicem in čakanju zadeve niso premaknile nikamor. Šele po odločitvi nevrokirurškega konzilija, da zaradi zahtevnosti in razširjenosti tumorja potrebuje zdravljenje v tujini, so jo urgentno napotili v Nemčijo. "Morala sem iti do medijev, na televizijo in se kregat, da sem prišla do bolnišnice in operacije," je dejala razočarana. Zdravnik Marcos Tatagiba je za Svet pojasnil: "Že takrat je bil tumor zelo razširjen in je že ogrožal lobanjsko dno. Če se nič ne stori, pacient ne more preživeti!"

"Rad delam in operiram in rad bi pomagal vsem bolnikom, a žal to zaradi organizacije dela in omejitve programa s strani financerja ni mogoče," je še povedal Ardebili.

Komentarjev 3
  • Fertel 17:18 28.februar 2012.

    Sram me je te mafijske države. Tajkun, ki ni življensko ogrožen, je operiran takoj. Ženska, ki se ji gre za življenje - njo pa sploh ne šmirgla. Mislim, da bi mu morala vsakič nekaj stro evrov v žep vtakniti, pa ...prikaži več bi bila takoj na vrsti, samo se bojim, da bi bilo to premalo.Če bi bilo vsaj malo pravne države, bi tega dohtarja že zdavnaj nagnali. V Avstriji ali Nemčiji bi bil že v zaporu.

  • Bučka 16:49 28.februar 2012.

    Marsikdo si "ne bo se ponovilo" ne more privoščiti, ker ve, da bo zgubil službo!!

  • Niko_K_ 16:45 28.februar 2012.

    Kako se ne bo ponovilo? G. dr. Aderbili je operiral g. Zidarja, ker je bilo nujno. Gospod, ki se ne piše Zidar (in pač ni gradbeni baron, tajkun itd...), pa je zaradi iste zadeve, kot jo je imel ...prikaži več g. Zidar, ker zanj "ni bilo časa" pristal na vozičku!PA KOGA TILE LAŽEJO!?!?!?!?!?!?!?!???????????