Slovenija
9142 ogledov

Vurberk: Pok je bil dober znak

razstrelitev bombe
1/20
Saša Despot deaktivacija 250-kilogramske bombe pri gradu Vurberk,
Ekipi strokovnjakov je uspelo izvesti uničenje 250-kilogramske bombe tako, kot so si zamislili.

Ekipa, ki je poskrbela za uničenje bombe, je bila od jutra odmaknjena in se pripravljala na ključne trenutke. Bombo so uspešno premaknili do jame, v kateri so jo uničili. To je približno 30 metrov od mesta, kjer se je nahajala. Ob 13.25 je bilo na kraju slišati še en pok, kar je po besedah Oskarja Neuvirta, nekdanjega pirotehnika, "dober znak, ker je razneslo eksplozivno polnitev". Po poku je bil v zraku viden dim, ki pa se je že razkadil.

Uničenje bombe je potekalo po načrtih slovenskih strokovnjakov. Župan Dupleka Mitja Horvat je ob pričakovanju zadnje potrditve, da je akcija končana, povedal, da ob tem čuti olajšanje, priznal pa je, da je bilo kar nekaj nestrpnosti ob zadnji tišini pred detonacijo.

"Ni ti vseeno, strah me je"

V evakuacijski center v Koreni je izmed okoli 400 prebivalcev, ki živijo na območju, kjer poteka detonacija, prišlo dopoldne le kakih 20. "Večina se je umaknila k sorodnikom, je v službi ali na dopustu," je takrat povedal župan, ki je obiskal gasilce, reševalce in civilno zaščito, ki se jim je zahvalil za pomoč. Koliko bo stala celotna intervencija in evakuacija ni mogel oceniti. 

Župan je pozdravil tudi zbrane krajane in ocenil, da je zagotovo prisotnega tudi nekaj strahu med krajani, ki živijo v bližini.

"Ni ti vseeno, strah me je. Sem smo prišli predvsem zato, ker smo mislili, da bomo dobili več informacij," je povedala bližnji soseda, ki je sedela pred centrom skupaj z zakonskim parom in nekoliko živčno kramljala. "Ja, upajmo, da se bomo še imeli kam vrniti," je povedala Vurberžanka, ki so jo z možem na invalidskem vozičku v center prepeljali gasilci. Psička je pustila doma. 

razstrelitev bombe Odzivi na spletu Slovenija "Vurberk je danes Vunbejž"

Večjih kmetij na tem področju ni, a nekaj domačih živali je ostalo na enokilometrskem področju evakuacije. Hišo najditelja, župniške in cerkev so dodatno zaščitili, ostali domačini pa so na oknih spustili rolete oziroma zaprli polkna.

Ob evakuacijskem centru so bili prostovoljci, ki so skrbeli za ljudi, ki so prišli tja in za izvajanje navodil, ki so jih podali na včerajšnji tiskovni konferenci. Uničenje bombe je spremljala tudi kopica novinarjev.

Komentarjev 1
  • Avatar Džoser
    Džoser 17:10 25.julij 2017.

    To je bilo pa junaško.Svojo rit je odnesla v evakuacijski center na varno,kot 1991 Janša, Peterle, Rupel in še mnogi tako samooklicani "osamosvojitelji"v bunker pod parlamentom! Psa je pa pustila doma,saj ja samo žival!Ona je še slabša!!

Sorodne novice