Slovenija
23336 ogledov

Upokojencem se lahko po sestanku Bratuškove in Šarca smeji

ljubljana15.09.08, upokojenci, trznica, ljubljana, foto: nik rovan
1/2
Nik Rovan
Predsednica SAB Alenka Bratušek je srečanje s premierjem Marjanom Šarcem, na katerem so razpravljali o noveli zakona o izvrševanju proračuna, označila za konstruktivno. Pogovore bodo sicer nadaljevali. So pa v SAB po njenih besedah zadovoljni, ker so se dogovorili, da bodo uresničili zaveze iz koalicijskega sporazuma glede pokojnin.

Kot je Bratuškova pojasnila v izjavi novinarjem po srečanju s Šarcem, to pomeni dogovor o dvigu odmernega odstotka za pokojnine v skladu z zavezo v koalicijskem sporazumu.

Medtem glede regresa za upokojence še niso dokončno dogovorjeni. A so se po njenih navedbah strinjali, da ni prav, da pri upokojencih veljajo varčevalni ukrepi. Če bi regres ostal v petih višinah, bi bilo tako, je pojasnila.

Bratuškova verjame, da bodo v koaliciji v kratkem uskladili zakon o izvrševanju proračuna za leti 2018 in 2019. Vlada ga bo po njenih navedbah obravnavala predvidoma prihodnji četrtek.

Predsednica SAB se strinja, da so v časovni stiski. "Škoda. Lahko bi začeli malo prej delati in bi bilo morda lažje. A prihodnji četrtek je naša skupna naloga, da zakon na vladi sprejmemo in ga pošljemo v DZ," je dejala in izrazila upanje, da bo koalicija novelo zakona v DZ potrdila s pomočjo "zunanje partnerice Levice".

Družina Razburjenje Slovenija Vlada Marjana Šarca namerava zarezati v družinske prejemke

Odgovor na vprašanje, kje bodo v skladu s posameznimi zahtevami dobili denar za vse skupine, Bratuškova prepušča ministru za finance Andreju Bertonclju, ki je po njenih navedbah obljubil, da bo to, o čemer se sedaj pogovarjajo, umestil v čistopis zakona. "Ko bomo imeli na mizi naslednjo različico zakona, bo znanega kaj več. A jaz sem optimistična," je pristavila.

Upokojenci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Še pred njo se je s premierjem in njegovo ekipo ter ministrom za finance pogovarjal predsednik SMC Miro Cerar z nekaterimi ministri iz kvote svoje stranke. Po Cerarjevih besedah so po opozorilu SMC sklenili, da bodo našli rešitve, ki ne bodo tako, kot je zdaj predvideno v predlogu novele zakona o izvrševanju proračuna, posegale v ranljive skupine, denimo v družino.

Ministrstvo za finance je namreč v predlogu, ki ga je minister v torek predstavil koalicijskim članom odbora DZ za finance, predvidelo več ukrepov v smeri zmanjševanja pravic na področjih socialne in družinske politike, kar je v koalicijskih vrstah sprožilo tudi ostre odzive.

Denar Slovenija Od banke boste dobili pomembno obvestilo, lahko vas preseneti

V LMŠ in SD predloga novele zakona danes ne komentirajo. Prvak DeSUS Karl Erjavec je pojasnil, da s predlogom podrobno ni seznanjen in ga zato tudi ne more komentirati. Je pa povedal, da se je glede proračuna s Šarcem pogovarjal že pred nekaj dnevi. Iz poslanske skupine DeSUS pa so dodatno sporočili, da so dosedanji pogovori pokazali na potrebo po nadaljnjem medstrankarskem in vladnem usklajevanju.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • leonardo 08:15 15.november 2018.

    Ja, Karel, vseskozi si bil moj kandidat do zadnjih volitev. Zakaj? Ker sem edino tebi verjel, da boš nekaj izcimil za upokojence. Žal nič. Presedlal sem na Bratuškovo, ker sem ji verjel. In verjel ji bom tudi v bodoče, kljub ...prikaži več napadih nanjo. Vse kaže na to, da se ji lahko verjame kljub njenemu pudeljčku, kajne? Imam pač rad pudeljčke.

  • Lavdan 08:10 15.november 2018.

    Punca se je postavila na zadnje noge, kakšen bo rezultat, bomo pa šele videli.

  • miki1234 08:04 15.november 2018.

    dodatnih 5€ pri penziji? to bo res smeha...