Slovenija
9 ogledov

Upokojenci so 
zavezniki vlade

Goran Novković (Foto: Boštjan Tacol) Boštjan Tacol
Stavkajoči naj vladi predlagajo zvišanje plač le uslužbencem z najnižjimi plačami.

Pred 30 leti sem si zaželel nogometno žogo. Oče mi jo je obljubil. Toda zgodila se je gospodarska stabilizacija. Zato si oče žoge ni mogel privoščiti. Naj bi bil zato jezen nanj? Kako bi le bil jezen, če smo se vsi v družini morali nečemu odreči?

Na prvi pogled ima vlada torej prav. Zakaj bi izpolnila dolg do javnih uslužbencev, če mora hkrati zamrzniti prejemke upokojencem in prejemnikom socialnih transferjev, veliko bolj ogroženima skupinama?

Taktika. A najbrž ni naključje, da zamrznitve prejemkov grozijo hkrati vsem trem skupinam. Zdi se, da ima vlada načrt. Zdaj se ji mudi le še, da zakonsko zamrzne plače javnih uslužbencev in zakonsko uredi, da ji ne bo treba odpraviti plačnih nesorazmerij. Nato bo najbrž bolj voljna za pogajanje kot včeraj. Barikada bo postavljena, stavkajoči pa bodo v bistveno slabšem položaju kot upokojenci. Prizadeti državljani lahko namreč uperijo gnev bolj na sindikate kot pa na vlado. V tem hipu so upokojenci edini, ki imajo simpatije javnosti, ker so bolj ogroženi. Oni bodo torej lažje dobili žogo kot javni uslužbenci. Razen če stavkovni odbor ne bi v pogajanjih predlagal zvišanja plač le za javne uslužbence z najnižjimi plačami. To bi lahko obrnilo javno mnenje njim v prid.

Hud boj bo. A vse ni tako črno ... Te dni stavkajo tudi nekateri obveščevalci Sove. Torej si lahko malce oddahnejo tudi tisti, ki jih je nenehno strah, da jim prisluškujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.