Magazin > Film & Glasba & TV
15 ogledov

21 levinj V Benetkah

Mira Nair EPA
Mostra. Beneški filmski festival letos z manj zvezdami, a toliko več režiserkami.

Včeraj zvečer se je s svetovno premiero ameriško-pakistanskega političnega trilerja The Reluctant Fundamentalist (Ugovor vesti nekega fundamentalista) indijske režiserke Mire Nair začel 69. mednarodni filmski festival Mostra, ki bo trajal vse do 8. septembra.

Aktualne teme v filmu

Vsebinsko se veliko filmov sprehaja po aktualnih temah zadnjega leta, kot so arabska pomlad, verski fundamentalizem in gospodarska kriza.

Festival pod umetniškim vodstvom Alberta Berbere prinaša nekaj novosti, recimo številne režiserke, saj je med 52 filmi s programa kar 21 takih, ki jih podpisujejo slednje. Berbera prav tako meni, da bi se festivali morali vrniti h koreninam, v čas, zaznamovan z raziskovanjem in s širjenjem obzorij, ne pa da se vse stavi zgolj na uveljavljene filmske ustvarjalce.

V tekmi za leva 17 filmov

Izmed 3231 prijavljenih je bilo v tekmovalni program uvrščenih 17 filmov, med katerimi je tudi novi film lanskega dobitnika zlate palme za film Drevo življenja, ameriškega režiserja Terrencea Malicka To the Wonder (Čudežu). Veliko se govori tudi o filmu Paula Toma Andersona z naslovom The Master, ki obravnava temo religijskega kulta.

Žiriji, ki bo odločala o dobitniku zlatega leva, bo predsedoval ameriški režiser in producent Michael Mann, medtem ko je dobitnik nagrade za življenjsko delo že znan – prejel jo bo italijanski režiser Francesco Rosi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.