Slovenija
40 ogledov

Uprava vložila predlog za stečaj

(Foto: Nino Verdnik) Žurnal24 main
Vodstvo Prevent Globala je na slovenjgraško sodišče poslalo predlog za stečaj družb Prevent Global in Prevent avtomobilski deli.

Dokler sodišče uradno ne potrdi uvedbe stečajnega postopka sicer še obstaja možnost, da uprava predlog umakne, seveda, če se v tem času pojavi ustrezen strateški partner, ki je pripravljen Preventu pomagati, je danes povedal prvi mož Prevent Globala Renato Krajnc.

Potencialni partner bi moral biti pripravljen takoj vložiti v družbo določen znesek denarja, ki je potreben, da se plačajo plače in vsi tekoči stroški. Hkrati bi moral ponuditi tudi zelo jasno in argumentirano možnost o tem, da lahko družba pridobi tako kratkoročne kot tudi dolgoročne posle, dodaja Krajnc.

Ogroženih skoraj tri tisoč delovnih mest
Zaradi stečaja krovne družbe Prevent Global in njene hčerinske družbe, kjer so delavke šivale avtomobilske sedežne prevleke za Volkswagen in Mercedes, je neposredno ogroženih 1260 zaposlitev. Poleg tega pa stečaj omenjenih družb posredno ogroža še 1490 delovnih mest v drugih hčerinskih podjetjih v Sloveniji in tujini.

Stavka se nadaljuje
Delavke in delavci Prevent Globala in Prevent avtomobilski so danes nadaljevali s stavko. Proizvodnja stoji, delavci pa večinoma stavkajo doma, v podjetje je prišlo le okoli 50 delavcev, ki živijo v neposredni okolici Slovenj Gradca.

Država na pomoč
Delavke in delavci se lahko za pomoč obrnejo na državo. Pristojni zagotavljajo, da bodo storili vse, da vsaj malo olajšajo njihovo trpljenje. Svetujejo jim, naj se čimprej obrnejo na Center za socialno delo, saj bi tako lahko že 20. avgusta dobili enkratno izredno denarno pomoč.

Prijavijo naj se na Zavod za zaposlovanje, saj bodo tako upravičeni do denarnega nadomestila. Zastavlja pa se vprašanje, kdo bo delavcem izplačal denar, ki jim ga dolguje podjetje. Najverjetneje bo za to, tako kot v primeru stečaja Mure, poskrbel jamstveni in preživninski sklad.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.