Slovenija
774 ogledov

Uradnik za "prednostno" reševanje vlog od strank zahteval denar

Slovenija 15.01.2014 gurs, Geodetska Uprava Slovenije, stavba na Zemljemerski ul Saša Despot
"Uradnik G. K., ki je zaposlen pri Geodetski upravi (GU) Maribor, je za hitrejše reševanje vlog od strank zahteval podkupnine. Z reševanjem elaboratov je odlašal tako dolgo, da se je stranka po nekajmesečnem zaostanku telefonsko obrnila na pristojnega uradnika, ki je njeno zadevo reševal," nam je sporočil bralec.

"Uradnik je stranki nato povedal, da je z delom preobremenjen, da pa lahko strankino odločbo napiše popoldan v svojem prostem času, vendar želi za svoj trud honorar. Ena od strank, ki je plačala "prednostno" reševanje geodetskega elaborata in izdajo odločbe, je zadevo prijavila policiji," nam je še povedal bralec.

Pri tem navaja, da je policija je zadevo preiskala in našla več strank, ki so uradniku plačevale za "hitro" reševanje zato so sprožili preiskavo.

Zagrožena kazen je do pet let zapora

Policisti zaradi interesa preiskave in varstva osebni podatkov podrobnosti ne želijo razkrivati, potrdili pa so nam, da so kriminalisti v začetku tega meseca na pristojno Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve večih kaznivih dejanj jemanja podkupnine.

"Osumljenec je uradna oseba, zaposlena pri državnem organu, ki je pri opravljanju uradnih nalog od več strank zahtevala denarno nagrado v zameno za to, da bi opravila uradno dejanje, ki bi ga tudi sicer morala opraviti. Za to kaznivo dejanje je zagrožena kazen od enega do petih let zapora," so nam pojasnili na policiji. 

"Kot da je to le vrh ledene gore"

V začetku julija naj bi zato imel direktor GU Maribor Gvido Pehar z zaposlenimi sestanek, kjer jih o dogodku obvestil.

"Izjavil je, da uradnik G. K. najverjetneje ne bo izgubil zaposlitve in da vzporedno v GU teče tudi disciplinski postopek zoper osumljenega. Apeliral je na zaposlene naj pri svojem delu pazijo," smo izvedeli.

"Direktor je želel kaznivo dejanje omiliti in niti z besedo ni omenil, da so kazniva dejanja za uradnike prepovedana in kazniva. Kot, da želi prikriti vrh ledene gore," je še sporočil bralec.

Direktor naj bi osumljenega pohvalil, zato je spomladi napredoval

Pehar naj bi osumljenega uradnika spomladi celo pohvalil, češ da od vseh zaposlenih največ naredi in da napiše največ odločb. Zaradi tega naj bi tudi napredoval v plačilnem razredu. 

Na GU podrobnosti ne razkrivajo, češ da bi to škodovalo izvedbi postopka, so nam pa potrdili, da so zoper osumljenca uvedli disciplinski postopek, s katerim ugotavljajo okoliščine dogodka, na podlagi ugotovitev pa bodo izvedli ustrezne ukrepe.

"Javnemu uslužbencu so bila ob uvedbi disciplinskega postopka odvzeta pooblastila v zvezi z njegovim delom. Njegovo delo je do zaključka disciplinskega postopka omejeno samo na tehnična opravila, brez možnosti odločanja v konkretnih zadevah," poudarjajo na GU in zagotavljajo, da bodo, če se izkaže, da je njihov zaposleni res prejemal podkupnino, ukrepali v skladu z zakonskimi možnostmi.

Na vprašanje s kakšnimi mehanizmi preprečujejo primere podkupovanja odgovarjajo, da gre za prvi primer suma podkupovanja v njihovi instituciji in dodajajo: "Dajanje in prejemanje podkupnine je zelo težko odkrivati zaradi zainteresiranosti obeh strani, da dejanje ostane neodkrito, zato zanesljivega mehanizma za preprečitev takih dejanj skoraj da ni mogoče vpeljati."

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • mph 09:37 17.julij 2015.

    Malo bolj precizni bi morali biti na občini. "Na vprašanje s kakšnimi mehanizmi preprečujejo primere podkupovanja odgovarjajo, da gre za prvi primer suma podkupovanja v njihovi instituciji". Morali bi poudariti, da gre za prvi ODKRITI primer suma podkupovanja. Ko se ...prikaži več sproži prvi kamenček, potem sledi plaz pogosto. Kot je bilo z vozniškimi.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 22:08 16.julij 2015.

    Nogo in to št.54 takoj!!!!Pa tale država SLO je na poti Grčije,še leto-dve pa smo na istem?