Slovenija
16240 ogledov

Uradno: Premiki na slovenskem bančnem trgu, banko želijo prevzeti

Pri pogojih za pridobitev revolving kartice so banke navedle le redne mesečne pr
1/4
Žurnal24 main
Nova Ljubljanska banka je objavila namero o prevzemni ponudbi za odkup delnic družbe Addiko Bank.

NLB trenutno ni imetnica delnic Addiko in namerava z objavo ponudbe v avstrijski banki Addiko pridobiti znaten večinski delež. Za delnico Addiko banke ponuja 20 evrov.

Ponudbena cena vključuje premijo v višini 22,15 odstotka v primerjavi s tehtanim povprečjem borzne cene delnice zadnjih 6 mesecev.

Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB, je ob tem dejal: "NLB pozitivno ocenjuje razvoj zmogljivosti Addiko Skupine, specializirane za poslovanje s prebivalstvom, malimi in srednje velikimi podjetji ter njen vse naprednejši digitalni model poslovanja. Verjamemo, da bi te zmogljivosti dopolnile univerzalen bančni model NLB in pospešile uresničevanje naših ambicij, ki smo jih pred kratkim razkrili v naši Strategiji do leta 2030. Addiko bi poleg tega, da bi NLB Skupini zagotovila večji obseg in zmogljivosti v štirih državah, v katerih smo prisotni (Sloveniji, Srbiji, Bosni in Hercegovini ter Črni gori) po prevzemu evra in vstopu v »šengenski mejni režim« našim domačim trgom dodala za nas izjemno pomemben trg sosednje Republike Hrvaške, največjega gospodarstva v naši domači regiji, mostu do vseh naših ostalih trgov in edinega, kjer NLB trenutno ni prisotna."

Izjava za medije ob objavi nerevidiranih poslovnih rezultatov NLB Skupine za leto 2022, Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB in Primož Karpe, predsednik nadzornega sveta. | Avtor: Anže Petkovšek Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB Anže Petkovšek

Od leta 2020 je NLB uspešno izvedla več prevzemov. V NLB verjamejo, da bodo delničarji Addiko ponujeno ceno in možnost, da v celoti odprodajo svoje deleže, ob izkazanem dejstvu, da NLB uspešno izvaja napovedane transakcije, prepoznali kot zelo privlačno.

Uspešen zaključek ponudbe je odvisen od pridobitve znatnega večinskega deleža v Addiko, dovoljenj pristojnih bančnih organov in organov za nadzor koncentracij ter drugih običajnih pogojev pri tovrstnih prevzemih.

Prevzemna dokumentacija z vsemi potrebnimi prilogami bo nemudoma vložena pri avstrijski komisiji za prevzeme.

NLB | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Na dan 31. marca 2024 je imela NLB Skupina 408 poslovalnic, 2,9 milijona aktivnih strank, bilančno vsoto v višini 26,026 milijarde EUR, obseg neto posojil v višini 13,860 milijarde EUR, obseg depozitov v skupnem znesku 20,472 milijarde EUR in lastniški kapital v višini 3,306 milijarde EUR.

NLB je od leta 2020 uspešno zaključila dva pomembna prevzema v bančnem sektorju, in sicer prevzem Komercijalne banke v Srbiji in njene hčerinske banke v Črni Gori v letu 2020 ter Sberbank Slovenija (pozneje preimenovane v »N Banko«) v letu 2022, ki so se uspešno pridružile NLB Skupini. Komercijalna banka Beograd se je združila z NLB Banko Beograd, Komercijalna banka Podgorica z NLB Banko Podgorica, N Banka pa se je pripojila k NLB.

NLB | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Komentarjev 15
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:30 17.maj 2024.

    Korito je polno,pa je treba mal zapravljat

  • sandi76 18:53 16.maj 2024.

    Banka se kopa v dobičku. Ravno tako druge banke. Kaj pa, če bi ta dobiček razdelili med državljane, ki smo te iste banke večkrat dokapitalizirali ???

  • miran29 13:12 16.maj 2024.

    židovska konsolidacija (koncentracija) bančnega trga...no saj v bistvu, sedaj ko je vse že javna tajna...zakaj ne naredijo le ene banke...saj itak židje kontrolirajo vse banke na svetu...več bank je le farsa za naivneže, češ imate izbiro...v bistvu je nimate....