Slovenija
1840 ogledov

Uresničilo se je. Petrol ostal brez uprave.

slovenija 24.10.09 upravna stavba Petrol na dunajski ulici 50 v Ljubljani; foto: Saša Despot
Napovedi, da bo na vrhu Petrola prišlo do sprememb, so se uresničile.

Iz Petrola so sporočili, da se je nadzorni svet Petrola sporazumno razšel z upravo družbe s Tomažem Berločnikom na čelu. Razlog za takšno odločitev so razhajanja v strategiji. Poleg Berločnika sta odstopila tudi druga dva člana uprave, Rok Vodnik in Igor Stebrnak.

Berločnik je po odhodu s seje nadzornega sveta, ki se je začela pozno popoldne, po poročanju TV Slovenija dejal, da je ponosen na svoje devetletno delo v Petrolu, ki so ga v tem času uspešno prestrukturirali. Pojasnil je, da so bili razlog za sporazumen odhod z vrha energetske družbe različni pogledi. 

Kdo bo po novem vodil Petrol, uradno še ni znano. Začasno naj bi Berločnika zamenjala dosedanja predsednica nadzornega sveta, nekdanja članica uprave SDH, Nada Drobne Popovič, pišejo Finance.  Po njihovih informacijah bi lahko v upravo prišla tudi Sašo Berger in Andraž Lipolt. 

Menjavo na vrhu napovedovali že zjutraj

Že dopoldne je Siol poročal, da naj bi po njihovih neuradnih podatkih nadzorniki Petrola sprejeli odločitev, da odpokličejo predsednika uprave Berločnika. Po neuradnih informacijah Financ naj bi o zamenjavi nadzorniki razpravljali zaradi domnevne napake pri enem od projektov. Kasneje je bilo sicer slišati tudi, da naj bi se nadzorniki in uprava razhajali glede naložb podjetja. 

Slišati je bilo tudi, da naj bi si vodstvo Petrola želela zamenjati vladajoča LMŠ, kar pa je njen predsednik Marjan Šarec popoldne zanikal. "To, da stranka LMŠ želi zamenjati vodstvo družbe Petrol, je ena večjih dezinformacij v zadnjem času. Očitno to postaja stalna praksa," je zapisal na Twitterju. 

Uprava družbe je prek Seonet popoldne sporočila, da niso bili seznanjeni o sklicu seje nadzornega sveta, na kateri bi bila ena od točk tudi menjava uprave. Zapisali so, da poteka poslovanje skupine nemoteno, skladno s potrjeno strategijo in letnim načrtom. 

Petrol posluje dobro

Berločnik je bil na čelu Petrola, v katerem ima država posredno in neposredno nekaj manj kot tretjinski lastniški delež, od februarja 2011, drugi petletni mandat bi se mu iztekel leta 2021. Letos je prejel nagrado Združenja Manager za najboljšega menedžerja, že leta 2007 je prejel tudi priznanje za najboljšega mladega menedžerja.

Petrol sicer posluje dobro - lani je na ravni skupine ustvaril 91,8 milijona evrov čistega dobička, v prvem letošnjem polletju je ta znašal 40,7 milijona evrov, letos pa je Petrol, kot je nedavno v pogovoru za STA, enem redkih v času svojega mandata, povedal Berločnik, na dobri poti, da preseže načrte.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Kirsiolla
    Kirsiolla 00:25 25.oktober 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com