Slovenija
11584 ogledov

Uspešna deaktivacija 250-kilogramske bombe: "Vurberk je rešen"

razstrelitev bombe
1/16
Saša Despot deaktivacija 250-kilogramske bombe pri gradu Vurberk,
Nespametna poteza domačina, ki je domov prepeljal 250-kilogramsko bombo, se je po zaslugi pripadnikov Uprave RS za zaščito in reševanje uspešno zaključila.

Ob 14. uri so po akciji tik pod gradom Vurberk pred zbrane stopili predstavniki Uprave RS za zaščito in reševanje. "Današnja intervencija je uspešno zaključena," je povedal Stanislav Lotrič z Uprave RS za zaščito in reševanje. Uničenje je ekipa uspešno izvedla po načrtu, ki je bil predstavljen včeraj. Posledic v okolju pa praktično ni.

"Zadevo smo nevtralizirali na najboljši možen način," je pritrjeval tudi predstavnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Igor Boh, s čimer so soglašali tudi člani ekipe, ki so okoli 15. ure z večino dela zaključili in so se lahko že postavili za skupinsko fotografijo pred delom 250-kilogramske bombe, ki je še visel na žičnici pred hišo najditelja. Eksplozivno sredstvo so namreč s pomočjo žičnice, ki so jo upravljali s pomočjo drona, premaknili nekaj sto metrov stran od hiše.

razstrelitev bombe | Avtor: Saša Despot deaktivacija 250-kilogramske bombe pri gradu Vurberk, Saša Despot
Ekipa je postopek vodila v zaklonu za cerkvijo, ki so ji dodatno zavarovali okna, je po končani intervenciji pojasnjeval Bojan Kovač, predstavnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Ko so bombo prestavili v jamo, v kateri je zdaj stal sam, so sprožili postopek in odtrgalo je zadnji del bombe.

Ker je bilo v zadnjem delu pri gorenju dovolj kisika, je zadek nato zagorel in zaradi segrevanja je prišlo do še ene, nekoliko silovitejše eksplozije in dima, medtem ko je preostanek bombe ostal cel. Verjetno tudi zaradi starosti eksploziva ni prišlo do večje eksplozije. Po samem gorenju sta sicer obstajali dve možnosti, ali bo bomba gorela do konca ali pa bo zaradi gorenja in visoke temperature pride do delne detonacije, zgodil pa se je tretji scenarij - drugi pok, ki je strokovnjakom dal vedeti, da je zadeva končana. Preostanek, večji del bombe, je ostal cel.

razstrelitev bombe | Avtor: Saša Despot deaktivacija 250-kilogramske bombe pri gradu Vurberk, Saša Despot
V samem telesu je še vendo manjša količina eksploziva –  šlo za manj občutljiv TNT in ne bolj nevarno kompozicijo B – , ki pa ni nevarna. Bombo bodo prepeljali na poligon in jo naknadno uničili. Zunanji ovoj pa bodo ohranili.

Župan: "Vurberk je rešen"

Dopoldanska evakuacija je sicer potekala brez težav. Ob 10. uri so se oglasile sirene, večina se je umaknili k sorodnikom, prijateljem in znancem, le okoli dvajset krajanov pa je odšlo v kulturni dom v bližnjo Koreno.

Evakuirani prebivalci so se v večini nekaj po 14. uri že lahko vrnili, do 15. ure se je tudi že napolnila bližnja gostilna.  "Vurberk je rešen," je v smehu dejal župan Mitja Horvat, ki se je zahvalil vsem sodelujočim ter dodal, da ga veseli, da je zadeva uspešno končana.

Stroški uničenja ubojnega eksplozivnega sredstva niso bili majhni, po ocenah Stanislava Lotriča gre za znesek med 15 in 20 tisočev. Gre za ukrep, ki ga izvaja država, zato bo država pokrila tudi stroške. Na občino pa bodo odpadli stroški evakuacije.

Proti najditelju bombe, ki bombe ne bi smel premikati, ampak o njej najprej obvestiti pristojne službe, pa je v teku predkazenski postopek zaradi povzročitve splošne nevarnosti.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Five 07:40 26.julij 2017.

    Nič cincanja, govorov, osvajanja javnosti, ampak ukrepanje. Profesionalno, odgovorno, predvsem pa odločno. Odlični so!

  • kapibara1 05:02 26.julij 2017.

    Minus mi je sigurno dal najditelj bombe BRANIMIR BRUMEN. Baje je pa po vrhu vsega še član SDS, tako da ima "ščiten hrbet " Dodatne stroške pa le naj plača !! V gozdu bi bilo ceneje in varneje !!

  • Avatar Leon
    Leon 19:08 25.julij 2017.

    "Vurberk je rešen"............kakšen fantastičen dan ! Lahko bi nadaljeval v tem stilu ,vendar bom raje analiziral mnenja tistih ,ki menijo ,da bi najditelj plačal celoten postopek cca 20.000€ ! Zakaj le ; Lepo vas prosim ! Gre za napako najditelja ...prikaži več ,vendar ga nihče ni opozoril o tej kršitvi ! Kdo je plačal napake sodnih procesov ,zaradi postopkovnih napak pravosodja ? Nihče ! Torej gospod, lepo se pritožite na EU sodišče in nič plačat !