Slovenija
85 ogledov

Utopitve: najnevarnejše so reke

Reševalec in vode, Drago Bobnič Anže Petkovšek
Kopanje. Otroci lahko utonejo tudi v plitvini. Lani se je utopilo 12 ljudi.

Napad. Najnevarnejša so divja kopališča, kjer ni reševalnih služb, opozarjajo policisti. Največ utopitev pa se zgodi poleti, pri kopanju.

Dodatno nevarnost lahko po besedah policistov predstavljajo vodni vrtinci, tokovi in različne ravni gladine vode; v gramoznicah je lahko voda globoka tudi 15 metrov. Lani se je po podatkih policije v Sloveniji utopilo 12 ljudi, od leta 2000 do 2010 pa 183 – od tega 78 v rekah, 32 v morju, 31 v bazenih, 29 pa v jezerih. Med utopljenci je petkrat več moških kot žensk.

Največ pozornosti otrokom
Vseskozi moramo bdeti nad dogajanjem v bazenu in ob njem, predvsem nad otroki,” pravi Drago Bobnič, reševalec iz vode v ljubljanskem kopališču Laguna. “Najprej opazim mlajše otroke, stare tri ali štiri leta, ki so sami. Lahko jim spodrsne, padejo v vodo in hitro se zgodi tragedija,” poudarja. V takih primerih pristopi do otroka, poišče starše in jih opozori.

Nikoli, niti za sekundo, ne pustite svojih otrok samih v kopalnih kadeh ali na kopališčih. Če že morate bazen zapustiti, odpeljite otroka s seboj,” pa svetujejo policisti. Opozarjajo, da je lahko usodna že igra ob plitvi vodi, varstva pa ne smemo zaupati starejšim otrokom.

Bobnič pogosto opozarja tudi mladostnike, ki prestopijo mejo. “Strogo prepovedano je uživanje alkohola in skakanje na glavo,” pravi. Dodaja, da je lahko skakanje na glavo zelo nevarno, saj se tudi v bazenu težko oceni globina vode. Policisti še svetujejo, naj nikoli ne plavamo s polnim ali popolnoma praznim želodcem, v vodo pa ne skačemo vroči in potni. “Če vidite utapljajočega, mu raje vrzite vrv ali vejo; če to ni mogoče, pa se mu vedno približajte s hrbtne strani,” 
dodajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.