Avto
9 ogledov

Agresija za volanom – 22 odstotkov za maščevanje

jezni voznik Shutterstock
Nedavna raziskava Continental Tyres v Veliki Britaniji je razkrila skrb vzbujajoče podatke o agresiji voznikov za volanom. Kar sedem od desetih vprašanih je za volanom bolj agresivnih kot v drugih situacijah. Najpogosteje druge krivimo za vozniške napake, ki jih delamo tudi sami.

Eden od dveh voznikov v vožnji ne uživa več. Vzrok je agresija za volanom. Vsak tretji voznik pričakuje, da bo izpostavljen agresiji drugih voznikov v prometu, je pokazala nedavna raziskava podjetja Continental Tyres v Veliki Britaniji.

Zaskrbljenost voznikov se je izkazala za pravilno, saj raziskava razkriva, da bi se kar 15 odstotkov voznikov tudi steplo, če bi bilo treba. Zaradi tega poskušajo pri Continental Tyres voznike prepričati, da posegajo po bolj vljudnih metodah opozarjanja. Ko je voznik jezen ali pa se počuti ogroženega, mu močno pade koncentracija, možnost, da bo povzročil prometno nesrečo, pa je toliko večja.

Ista raziskava je pokazala, da je kar sedem od desetih voznikov za volanom agresivnih, pa čeprav sicer niso. 40 odstotkov jih za volanom stresa jezo na druge, 28 odstotkov jih je pod stresom, skoraj vsak četrti (22 odstotkov) pa bi se drugemu vozniku maščeval.

Strokovnjak za obnašanje voznikov Mark Sullman z Univerze Cranfield svetuje: "Ne dovolite, da vas ponese bes. Rešite situacijo na pozitiven način. Vsi namreč grešimo, a vseeno s prstom kažemo na napake drugih."

Zato Mark Sullman svetuje:

Ne odgovarjajte na agresivne izpade drugega voznika; ignorirajte ga.

Ne izplača se tvegati poškodbo na svojem avtomobilu, ko je treba drugemu dokazati, da imate prednost.

Če vas drugi voznik poskuša zriniti s ceste ali pa vozi preblizu vas, se odmaknite. Dovolite mu, da vas prehiti.

V primeru, da ste naredili napako, najdite način, da se na primeren način opravičite drugemu vozniku. Z gesto mu pokažite, da vam je žal.

Če vam voznik drugega vozila s smernikom nakaže, da bi se rad vključil pred vas, ga spustite. Ne pospešujte.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.