Slovenija
104 ogledov

V Celju ne bodo več delali obdukcij

Žurnal24 main
Celjska bolnišnica začasno ne opravlja sanitarnih obdukcij

Celjska bolnišnica se je letos zaradi odhoda zdravnice specialistke na oddelku za patologijo in citologijo soočila s takšnim kadrovskim primanjkljajem, da zaradi tega začasno ne more opravljati sanitarnih obdukcij. Kot je povedal direktor celjske bolnišnice Marjan Ferjanc, sta dva patologa z omenjenega oddelka preobremenjena z delom.

Imajo še dva, a oba za njih delata poleg službe

Omenjena patologa namreč delo za potrebe bolnišnice opravljata zunaj rednega delovnega časa in dosegata vso zakonsko sprejemljivo nadurno delovno obremenitev. Poleg tega oddelek za patologijo in citologijo opravlja preglede biopsijskih tkiv ne le za celjsko bolnišnico, ampak tudi za Splošno bolnišnico Trbovlje in Bolnišnico Topolšica. 

Po Ferjančevih besedah dodatnega kadra na trgu niso uspeli zagotoviti, zato so do rešitve razmer prekinili izvajanje sanitarnih obdukcij. To so obdukcije pokojnikov, ki ne umrejo v bolnišnici, obdukcije za razjasnitev vzroka njihove smrti pa predpišejo zdravniki, ki opravljajo mrliško pregledno službo.

"Občine, ki so plačniki teh storitev, in zdravstvene domove, pri katerih delajo zdravniki, ki opravljajo mrliško pregledno službo, smo s tem seznanili in jih prosili, da zdravniki sanitarne obdukcije naročajo v drugih ustanovah, ki opravljajo te storitve," je še dejal Ferjanc.

Komentarjev 1
  • Pepe007 13:16 23.februar 2015.

    To si lahko privošči javni sektor, ki mu štango drži zakonodaja.Ali bi lahko mercator za 2 meseca zaprl štacune in rekel, da so kadrovsko podhranjeni ter računal, da čim se jim bo ljubilo, pridejo kupci nazaj.