Slovenija
26 ogledov

V letalski nesreči umrl šef francoskega Totala

Christophe de Margerie EPA
Zasebno letalo prvega moža francoske naftne družbe je s še tremi člani posadke treščilo v snežni plug na moskovskem letališču Vnukovo. Voznik pluga je bil pijan, so že potrdili preiskovalci.

"Ponoči so v letalski nesreči, ki se je zgodila, ko je letalo zadelo v snežni plug, umrle štiri osebe. Potrdimo lahko, da je bil med njimi tudi direktor Totala Christophe de Margerie," so sporočili predstavniki letališča.

Falcon je bil na poti v Pariz 

Nesreča se je zgodila nekaj pred polnočjo med vzletom Totalovega falcona, s katerim je nameraval De Margeri poleteti v Pariz. 

S predstavniki ruskih oblasti se je pogovarjal o novi Totalovi investiciji v bližini Moskve. Z ruskim premierjem Medvedevom se je srečal v njegovi podeželski rezidenci na obrobju ruske prestolnice.

Vidljivost je bila zaradi prvega snega, ki je letos zapadel v Moskvi, slaba, so sporočili z letališča. Zaradi suma, da se je nesreča zgodila zaradi malomarnosti, so ruske oblasti sprožile kriminalistično preiskavo h kateri so povabile tudi francoske predstavnike. Preiskovalci so črne skrinjice že dobili v roke.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v telegramu francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu že izrazil sožalje ob smrti de Margerieja. Obenem je tudi pohvalil njegovo vlogo v razvoju odnosov med Rusijo in Francijo in obžaloval smrt "pravega prijatelja Rusije."

Bil je goreč zagovorinik ruske energetske politike

Kot poročajo tuji mediji, je bil De Margeri z nenavadnimi brki in impozantnim nastopom eden bolj prepoznavnih voditeljev v poslovnem svetu. Vodenje Totala je prevzel februarja 2007.

Kljub konfliktu v Ukrajini je bil goreč zagovornik Rusije in njene energetske politike. V enem od intervjujev je pred nekaj meseci dejal, da bi morala Evropska unija opustiti misli na energetsko neodvisnost od ruskega plina in se raje osredotočiti na to, kako njihov plin čimbolj varno pripeljati do evropskih gospodinjstev.

Med naftnimi družbami ima sicer ravno Total, ki je za Exxonom, Royal Dutch Shellom in Chevronom četrta največja naftna družba na svetu, največ investicij prav v Rusiji.

Komentarjev 3
  • spenjac 17:28 21.oktober 2014.

    zakaj bi to naredili Rusi, če pa je navijal zanje in promoviral njihove energente?

  • STF 11:22 21.oktober 2014.

    Bla bla pa pjan voznik.A tako kot uni "pjan" lovec ki je ubil Krambergerja (in tako lastnorocno pokopal cel narod)?

  • Avatar čavez
    čavez 10:23 21.oktober 2014.

    To so Rusi namensko naredili.