Slovenija
731 ogledov

V zadnjih 12 letih odstranili več kot 106 ton

razstrelitev bombe Saša Despot deaktivacija 250-kilogramske bombe pri gradu Vurberk,
Od vseh regij v Sloveniji po številu najdenih neeksplodiranih ubojnih sredstev ena izstopa.

V Sloveniji je veliko ostankov različnih neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve in druge svetovne vojne. Najpogosteje gre za ročne bombe, topovske izstrelke in minometne mine. Največje verjetnost, da nanje naletite, je na območju severnoprimorske regije, kjer je potekala soška fronta. 

Za njihovo odstranjevanje skrbijo posebej izurjeni pripadniki civilne zaščite. Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi največ intervencij opravi spomladi, ko se začnejo kmetovanje in gradbena dela, med katerimi delavci in kmetje največkrat naletijo na takšna sredstva. 

Če najdete neeksplodirano ubojno sredstvo ali podoben sumljiv predmet, se ga ne dotikajte, ga ne prestavljajte ali razstacvljajte. Kraj, kjer ste predmet našli, zapustite po isti poti, po kateri ste do njega prišli. Pokličite številki 112 ali 113. Vsa neeksplodirana ubojna sredstva, tudi če so stara več kot 50 ali 100 let, so nevarna!

V zadnjih 12 letih odstranili več kot 106 ton 

Pripadniki omenjene enote posredujejo skoraj vsak dan. V preteklih dvanajstih letih so pripadniki izvedli 4842 intervencij ter odstranili nekaj več kot 106.000 kilogramov neeksplodiranih ubojnih sredstev. Večino neeksplodiranih ubojnih sredstev pripadniki civilne zaščite nekajkrat na leto odpeljejo in uničijo na poligonu. Če zaradi slabega neeksplodiranega eksplozivnega sredstva najdbe premikanje ni mogoče oz. bi bilo nevarno, pa jih enota uniči na kraju najdbe.

Komentarjev 1
  • Onlytime 22:13 25.julij 2017.

    Bomo pustili pri miru. Saj nismo vsi Brankoti iz Vurberga. 😁