Slovenija
14 ogledov

V nedeljo že nove padavine

Prostovoljci Fotosmedia
Strah. Z dežjem lahko nastanejo nove poplave. Solidarnostna pomoč EU?

“V nedeljo se bo dež na zahodu okrepil in se širil proti vzhodu,” je aktualna napoved Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso). Po močnem deževju in katastrofalnih poplavah bi lahko novo poslabšanje vremena dodatno zaostrilo razmere na ogroženih območjih. “Če bodo padavine tako močne kot tokrat, se lahkopoplave ponovijo,” je za STA dejal Jože Sodja, podžupan Bohinja. Slabega vremena se bojijo tudi v Podravju, kjer je bilo v ponedeljek najhuje.

Računajo na 10 milijonov

Tudi včeraj je po vsej državi potekala sanacija cest, domov in plazov. Vlada se je včeraj seznanila s stanjem po poplavah in se strinjala, da je treba takoj zagotoviti 10 milijonov evrov za najnujnejše ukrepe.

Škoda še ni ocenjena, po prvih informacijah pa naj bi presegla 209 milijonov evrov, kar bi pomenilo, da bi lahko država zaprosila tudi za solidarnostno pomoč Evropske unije (EU). Humanitarnima organizacijama Rdečemu križu Slovenije in Slovenski karitas pa je vlada sklenila najpozneje do ponedeljka zagotoviti po 750 tisoč evrov, da jih bosta skupaj z občinskimi službami in pristojnimi centri za socialno delo (CSD) razdelili pomoči najbolj potrebnim.

Obvoz | Avtor: Fotosmedia Fotosmedia

Potrebujejo denar

V Mestni občini Maribor (MOM) škode še niso ocenili, lahko pa bi presegla 10 milijonov evrov. “Še vedno so na terenu gasilci, vojaki in civilna zaščita. Snaga pospešeno odvaža kesone z uničenim pohištvom,” je pojasnil Slobodan Stojanovič, poveljnik mariborske civilne zaščite. Zavarovalniški cenilci na terenu škodo že ocenjujejo. Veliko pa je ljudi, ki svojega premoženja niso imeli zavarovanega za primer poplav. Iz Zavarovalnice Maribor so zagotovili, da bodo ljudje dobili povrnjeno škodo od tri do pet dni po zaključenem cenitvenem postopku.

CSD Maribor pričakuje povečano število prosilcev za enkratno izredno denarno pomoč. Tisti, ki svojih hiš niso imeli zavarovanih, bi lahko zaprosili za okoli tisoč evrov pomoči. Alojz Kovačič, sekretar območnega Rdečega križa v Mariboru, pa je povedal, da ljudje potrebujejo predvsem denar. “Ne nosite oblačil, pohištva in drugih materialnih stvari. Ljudje imajo v hišah še vse mokro in tega nimajo kam dati. Zdaj najbolj potrebujejo denar, da si bodo lahko kupili olje in barve, da bodo sanirali domove,” je pojasnil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.