Slovenija
20 ogledov

V obravnavi skrčen rebalans proračuna

Poslanci so soglasno sprejeli dopolnilo SLS, po katerem bodo tisti, ki državne p Žurnal24 main
Večina poslanskih skupin se bo danes lotila obravnave predloga rebalansa proračuna. Ta predvideva 365 milijonov manj odhodkov kot prvoten predlog.

Rebalans bodo politične stranke obravnavale različno: SD se bo posvetil le rebalansu, LDS tudi drugim zadevam, SDS rebalansa ne bo podprl, DeSUS in SNS niti ne bosta zasedala, Zares pa se bo posvetil tudi interventnemu zakonu, ki prepoveduje zaposlovanje v javnem sektorju. Zares se sicer nagiba k podpori rebalansa.
Nepovezani poslanci so se zaradi pomislekov glede rebalansa sestali z ministrom za finance Francem Križaničem, vendar pa na srečanju niso dobili želenih odgovorov, zato danes odločitve glede njihove podpore predlogu ni pričakovati.

Poslanske skupine naj po napovedih danes ne bi razpravljale o ministrskih kandidatih, ki jih bo predsednik vlade Borut Pahor predvidoma predstavil jutri.

Manjša sredstva za občine

Predlog rebalansa 2011 je obravnaval tudi odbor za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, a je sejo po treh urah prekinil in jo bo nadaljeval v sredo ob 8. uri. Rebalans zmanjšuje sredstva, namenjena porabi občin, a so predstavniki vlade članom odbora zagotovili, da kljub temu občin ne bo bistveno prizadel.

Generalna direktorica direktorata za proračun pri ministrstvu za finance Alenka Bratušek je povedala, da je bil državni proračun za leto 2011 pripravljen na podlagi takratnih makroekonomskih izhodišč. Nove napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj pa so nekoliko manj optimistične, kar pomeni manj dohodkov v proračunu.

Za Službo vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko je po besedah državnega sekretarja omenjene službe Bojana Suvorova z rebalansom predvidenih za 49,9 milijona evrov manj sredstev, od tega 28,8 milijona evrov manj za porabo občin. Glavnina znižanja gre na račun sredstev EU in sredstev, ki izhajajo iz zakona o financiranju občin, je dejal.

Po oceni Bogdana Baroviča (SNS) takšno zmanjšanje sredstev za občine pomeni hud udarec lokalnim skupnostim. Zato je napovedal, da njegova stranka rebalansa ne bo podprla. Enako je v imenu SLS napovedal Franc Bogovič.

Matjaž Zanoškar (DeSUS) je ocenil, da rebalans zmanjšuje sredstva za investicije. Nasprotno so rebalans zagovarjali člani odbora iz vrst SD. V razpravi so sicer predstavniki vlade članom odbora zagotovili, da občine z rebalansom proračuna ne bodo bistveno prizadete.

Komentarjev 1
  • 1111 10:09 06.september 2011.

    ...še zmeraj mi ni jasno...kaj so to za eni nepovezani debili, poslanci???