Slovenija
58 ogledov

V Postojni odprli krizni center

Zbirni center v Postojni
1/7
Matej Škrlj
24 ur na dan nudijo topel obrok, skodelico toplega čaja in elektriko za mobilni telefon in računalnik.

V glavni avli Srednješolskega centra Postojna so danes odprli krizni center, ki je sprejel že več kot 100 ljudi. Vodijo ga taborniki, ki so center odprli na pobudo civilne zaščite. Prišleke sprejemajo 24 ur na dan in jim nudijo topel obrok, vsak pa lahko pride vsaj na skodelico toplega čaja, napolniti mobilni telefon ali računalnik.

Pouka v srednješolskem centru do petka zagotovo ne bo, zato je prostor izrabljen izključno za oskrbo ljudi v stiski. Električno energijo črpajo iz večjega agregata, ki sicer oskrbuje zdravstveni dom v neposredni bližini. Tako deluje centralno ogrevanje, nudijo pa tudi napajanje mobilnih telefonov, računalnikov in internet.

Pomaga lahko vsak

Tabornikom so pri oskrbi že včeraj pomagali številni prostovoljci, danes pa se jim bo pridružilo okrog 100 usposobljenih prostovoljcev iz cele Slovenije.

Vodja kriznega centra Gašper Rupnik sprejema pomoč v različnih oblikah. Prek SMS sporočila mu lahko vsak sporoči, s čim lahko pomaga in kaj lahko ponudi ljudem v stiski. „Zaradi stiske s časom ne sprejemam klicev, le sporočila. Potem pa mi kontaktiramo po potrebi.“ Pišete lahko na številko 031 843 474.

„Zaenkrat smo izpraznili svoja skladišča in uporabili lastna finančna sredstva za nakup hrane, tako da imamo v glavnem toplo juho in čaj“ je povedal predstavnik tabornikov Miha Uhelj. Krizni center je obiskal župan Jernej Verbič in zagotovil hitro pomoč v obliki sendvičev in vode, prav tako pa je občina odobrila finančno pomoč za tople obroke, za katere je poskrbel center za socialno delo. „Sedaj, ko je občina dala zeleno luč za finančna sredstva, lahko zagotovimo 100 toplih obrokov za večerjo in vsaj še 100 za jutrišnje kosilo,“ je dejala direktorica Centra za socialno delo Postojna Patricija Može. Obroke naj bi kuhali v postojnski porodnišnici in jih z vojaškimi termosi prepeljali v krizni center.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.